PUTIN I MAKRON SAGLASNI O SIRIJI: Dogovorili se da olakšaju mirno rešenje sukoba
Foto: EPA

telefonski razgovor

PUTIN I MAKRON SAGLASNI O SIRIJI: Dogovorili se da olakšaju mirno rešenje sukoba

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je danas telefonom s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom o situaciji u Siriji, i tom prilikom su se saglasili da olakšaju mirno rešenje sukoba u toj zemlji, a Makron je pozvao Putina da izvrši pritisak na Damask kako bi poštovao primirje.

"Dve strane su istakle značaj dosledne primene Rezolucije 2401 Saveta bezbednosti UN koja omogućuje evakuaciju civila iz zona borbenih operacija, otvaranje humanitarnog pristupa Istočnoj Guti i drugim regionima Sirije, kao i pružanje medicinske pomoći ugroženom stanovništvu", saopštila je Pres služba Kremlja.

Putin i Makron su se dogovorili da održavaju kontakte na raznim niovima kako bi pomogli procesu rešavanja sirijskog sukoba, navodi se u saopštenju.

Prethodno je Jelisejska palata, takođe nakon Makronovog razgovora s Putinom, saopštila da je francuski predsednik pozvao Rusiju da izvrši uticaj na sirijsku vladu kako bi ona poštovala odluke Saveta bezbednosti UN o Istočnoj Guti.

Makron, kako se navodi u saopštenju francuske predsedničke administracije, veruje u značaj opipljivih koraka Rusije kako bi se sirijska vlada primorala da konačno pristane na primenu odluka Saveta bezbednosti UN i obustavi sporadična bombardovanja i blokadu civila.

Savet bezbednosti UN je 24. februara usvojio Rezoluciju 2401 kojom poziva sve strane u sirijskom sukobu da obustave borbene operacije na minimum 30 dana kako bi civilima mogla da bude pružena humanitarna pomoć.

Kurir.rs/Tanjug

Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja