Najnovije vesti

PUTINOV POMOĆNIK O ISKLJUČIVANJU RUSIJE SA VEBA: Ako nam to urade, imamo spreman svoj internet!
Foto: AP

German Klimenko

PUTINOV POMOĆNIK O ISKLJUČIVANJU RUSIJE SA VEBA: Ako nam to urade, imamo spreman svoj internet!

Planeta

Ako sankcije Zapada dovedu do isključenja Rusije s interneta, ova zemlja ima spreman sopstveni internet, tvrdi pomoćnik ruskog predsednika German Klimenko.

"Tehnički, trenutno smo spremni za sve", izjavio je za NTV Klimenko, ali je rekao da eventualno isključenje  ne bi prošlo bezbolno.

"Uvek se događaju problemi kada se prelazi s jedne tehnologije na drugu. Neko će imati problema s konekcijom, verovatno ćemo saznati da je neko čuvao podatke u inostranstvu iako postoji zakon kojim se nalaže da se podaci čuvaju u Rusiji. Neki još uvek imaju hosting u inostranstvu. Oni bi verovatno imali problema", dodao je Klimenko.

Njegova izjava se odnosila na ruski zakon o privatnosti podataka. Sve kompanije koje obrađuju lične podatke ruskih državljana obavezne su da ih čuvaju na serverima u okviru granica zemlje. Profesionalna mreža Linkedin je već zabranjena u Rusiji jer se nije prilagodila zakonu. Tviter i druge društvene mreže su pristale da premeste podatke o Rusima u Rusiju.

Ruski segment interneta specijalno namenjen državnim službenicima već je u funkciji, potvrdio je Klimenko. On je podsetio je da Rusija poput Kine i SAD ima vlastite pretraživače, društvene mreže i sistem oglašavanja. "Internet se reguliše u svim zemljama, Rusija nije izuzetak. Međutim, ekstremni slučajevi poput Severne Koreje i Kube nisu naš izbor", rekao je Klimenko, a prenosi klix.ba

Kurir.rs/Fonet

Foto: AP

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...