Najnovije vesti

KINESKI ZMAJ OBORIO REKORD: Ekonomski rast zemlje najbolji u prethodnih pet godina
Foto: Fonet AP

Li kećijang

KINESKI ZMAJ OBORIO REKORD: Ekonomski rast zemlje najbolji u prethodnih pet godina

Planeta

Kineski premijer Li Kećijang izjavio je da je kineski ekonomski rast dostigao novi petogodišnji rekord.

Kineski BDP rastao je tom periodu u proseku godišnje 7,1 odsto, a udeo kineske u globalnoj ekonomiji dostigao je 15 procenata, što je skoro četiri odsto više nego u prethodnom periodu.

 

Glavni motor rasta je domaca potrošnja, koja raste.

Prema recima kineskog premijera, porastao je udeo sektora usluga i visokih tehnologija u BDP-u Kine, dok je proizvodnja žitarica porasla na 600 miliona metrickih tona.

 

U petogodišnjem periodu otvoreno je 66 miliona novih radnih mesta, ali je u izveštaju o radu vlade pred svekineskim narodnim kongresom, Li posebno naglasio značaj napretka u borbi za zaštitu životne sredine.

"Vlada sprovodi program u deset tačaka u oblasti ekologije i postignut je znatan napredak u svakoj od njih. Potrošnja vode i energije po jedinici BDP-a opala je za 20 odsto, konstantno opada kolicina zagadujućih materija koje emituju najveći zagadivaci, broj dana za prekomernim zagadenjem vazduha dvostruko je manji", rekao je on.

 

Površina pod šumama povecana je za skoro 11 miliona hektara, a isporučeno i isušeno zemljište smanjivano je za dve hiljade kvadatnih kilometara godišnje, dodao je Li, prenosi N1.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Fonet AP

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...