RUMUNI PONOVO NA ULICAMA: Demonstranti tvrde da vlast opet nameće zakon u korist lopova
Foto: AP, 05.11.2017.

Nepotkupljivi

RUMUNI PONOVO NA ULICAMA: Demonstranti tvrde da vlast opet nameće zakon u korist lopova

Planeta -

U Izvor parku u Bukureštu ispred zgrade parlamenta danas protestuje više od 100 ljudi protiv izmena pravosudnog sistema.

"Oni (zakoni) su stvoreni u korist lopova, oni su stvoreni u njihovu korist. (...) Oni moraju da se naprave ponovo kako bi lopove strpali u zatvor. Ne smemo da tolerišemo korupciju", rekao je jedan od učesnika protesta iz Krajove Kostel Bensea, prenosi rumunska agencija Ađer pres.

Oni protestuju protiv izmena pravosudnog sistema, koje su usvojene u decembru prošle godine, a koje, prema mišljenju mnogih, omogućavaju da politička korupcija prođe nekažnjeno.

Demonstranti su se na protestu pojavili sa plakatima na kojima je pisalo "Sve za pravdu, Kluž (grad u Rumuniji) kaže ne korupciji"; "Oligarhija vodi Rumuniju"; "Dobro je poznato, rumunski narod je milostiv, počivajte u miru, u zatvoru".

Neki od njih su, kako se navodi, mahali zastavama ili duvali u vuvuzele.

Nekoliko pesama je moglo da se čuje preko zvučnika, poput "Rumunijo probudi se" i "Himna huligana", a demonstranti su vikali "Pravda, ne korupcija!" Građani u Rumuniji protestovali su krajem januara iz istog razloga.

Prošle godine su u Rumuniji održani najveći protesti otkako je okončana era komunizma, a nakon što je vlada te zemlje pokušala da dekriminalizuje nezakonito ponašanje zvaničnika.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP, Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track