EVROPSKA KOMISIJA: Isporuke ruskog gasa Evropi STABILNE
Foto: Profimedia

DOBRA SARADNJA

EVROPSKA KOMISIJA: Isporuke ruskog gasa Evropi STABILNE

Planeta -

BRISEL - Isporuke ruskog gasa članicama Evropske unije su trenutno stabilne, izjavila je danas portparolka Evropske komisije Ana-Kaisa Itkonen.

"Za sada, prema informacijama kojima raspolaže Komisija, dotok gasa do Evropske unije je stabilan i normalan", izjavila je ona i dodala da je potpredsednik EK, Maroš Šefčovič, nedavno razgovarao sa ministrima energetike Rusije i Ukrajine o njihovim nesuglasicama oko isporuka gasa.

"Komisija je, kao i ranije, spremna da olakša i posreduje u trilateralnim pregovorima sa Ukrajinom i Rusijom, ako obe strane to zahtevaju od nas", izjavila je Itkonen.

Gasprom je u ponedeljak poslao zvanično obaveštenje ukrajinskom Naftogasu o pokretanju procedure raskida ugovora za snabdevanje i tranzit gasa pred Arbitražnim sudom u Stokholmu. Izvršni direktor ruske gasne kompanije je prošle nedelje izjavio da je Gasprom primoran da odmah pokrene taj proces, "jer je arbitraža u Stokholmu, vođena dvostrukim standardima, usvojila asimetričnu odluku kada je reč o ugovorima Gasproma sa Naftogasom".

Sudije Arbitražnog suda su svoju odluku argumentovale drastičnim pogoršanjem stanja u ukrajinskoj ekonomiji, dodao je Miler.

"Mi smo kategorički protiv toga da se na naš račun rešavaju ekonomski problemi Ukrajine. U takvoj situaciji, validnost nastavka važenja ugovora nije ekonomski održiva i neprofitabilna je za Gasprom", poručio je Miler.

Iz Gasproma je prošle nedelje saopšteno da je Naftogasu vraćena uplata za martovske isporuke gasa i da one neće biti ni realizovane zbog nedoslednosti u aneksu sporazuma sa postojećim ugovorom.

Ranije je Arbitražni sud u Stokholmu presudio da će Gasprom morati da isplati Naftogasu 2,56 milijardi dolara kompenzacije, jer nije isporučio dogovorene količine gasa za tranzit.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: KO ĆE BITI GRADONAČELNIK? Evo ko je najveći favorit u kladionicama!?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track