NIJE BIL GEJTS, A NI VLASNIK AMAZONA: Evo ko bi mogao da bude najbogatiji čovek na svetu
Foto: Reuters/EPA

VELIKO BOGATSTVO

NIJE BIL GEJTS, A NI VLASNIK AMAZONA: Evo ko bi mogao da bude najbogatiji čovek na svetu

Planeta -

Predsednik Rusije, Vladimir Putin, mogao bi da bude najbogatiji čovek na planeti.

Prema istraživanju grupe medija, on navodno ima čak 200 milijardi dolara. Ako su brojke tačne, Putin je daleko ispred zvanično najbogatijeg pojedinca na planeti – vlasnika kompanije Amazon, Džefa Bezosa. Njegovu imovinu magazin Forbes je procenio na 125 milijardi dolara.

Isti magazin, međutim, nije hteo da analizira imovinu ruskog predsednika, jer je smatra da neće moći pouzdano da utvrdi istinitost tvrdnji.

A tvrdnje medija, ali i oponenata, ponekad su i u domenu naučne fantastike.

Biznis insajder i Jahu ističu stav zvaničnog Kremlja da Putin živi skromno. Godišnje zarađuje 133.000 dolara i živi u malom stanu uz koji je i garaža.

Ipak, Stanislav Belkovski, nekadašnji savetnik Vlade Rusije, tvrdi da Putin poseduje bogatstvo koje procenjuje na 70 milijardi dolara! Od toga, 40 milijardi, tvrdi ovaj čovek, sakriveno je u bankama u Švajcarskoj i Lihtenštajnu.

Bil Brauder, stručnjak za rizične fondove, tvrdi da su cifre koje iznosi Bekovski preskromne. On smatra da je Putin "težak" 200 milijardi dolara.

foto: Reuters

U prilog svojim tvrdnjama navodi i veliko istraživanje o poreskim mahinacijama. U Panamskim papirima je ustanovljena veza Putina s ljudima koji su preko poreskih rajeva izbegavali da plaćaju dažbine državi. Brauder smatra da je ruski vladar iz tih mahinacija izvukao ogromnu finansijsku korist.

Putin poseduje ogromnu vilu nadomak Moskve koja ima i tri heliodroma.

Tvrdi se i da je vlasnik čak 58 manjih aviona, ali i pet velikih letelica. U jednoj od njih je toalet vredan skoro 100.000 dolara.

Na njegov račun stavljaju se i četiri ogromne jahte. Samo plovilo "Rusija2 ima šest spavaćih soba i za njeno doterivanje potrošeno je 1,2 milijarde dolara.

U nastavku liste su i "sitnice" poput jednog sata vrednog 500.000 dolara i odela koje je danima posebno šiveno za njega, a čija je početna cena bila 5.500 dolara.

Portali prenose i izjave kritičara Putina koji kažu da najmanje 20 miliona stanovnika Rusije živi u bedi i da predsednikov luksuz nije nimalo primeren.

Kurir.rs/Ibtimes.co.uk Foto: Reuters/EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: KO ĆE BITI GRADONAČELNIK? Evo ko je najveći favorit u kladionicama!?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track