TERORIZAM KAO IZVOR MIGRACIJA: Ako ne budu eliminisani, teroristi će pokrenuti masovni egzodus iz Afrike
Foto: Reuters

zabrinjavajuće

TERORIZAM KAO IZVOR MIGRACIJA: Ako ne budu eliminisani, teroristi će pokrenuti masovni egzodus iz Afrike

Planeta -

Somalija se nalazi u velikoj bezbedonosnoj krizi i veliko je pitanje hoće li ona sama uspeti da se izbori sa terorizmom. U toj državi već duže vreme hara grupa Al Šabab ( Al Shabaab) koja je pre dva dana zauzela grad Al Balad koji se nalazi na samo 30 kilometara od glavnog grada Mogadiša.

foto: AP

"I u ovom slučaju teroristi su pokazali strašnu surovost prema svima koji podržavaju vlast. Tu pre svega mislim na brutalno iživljavanje nad zarobljenim, ali i već mrtvim pripadnicima vojske i policije. Posle zauzimanja grada, pustili su sve zatvorenike, a građani koji nisu uspeli da se izvuku na vreme verovatno proživljavaju pakao", navodi stručnjak za bezbednost Ilija Životić.

Al Šabab su poznati po masovnim silovanjima i iživljavanjima svake vrste. Zalažu se za najsuroviju i zatvoreniju vrstu radikalnog islama, a u ovom napadu su pobili sve pripadnike jedne organizacije koja je nosila humanitarnu pomoć u konvoju, a namirnice i lekove prisvojili. Napad je bio sinhronizovan sa sličnim na jedan grad sa kenijske strane granice.

foto: AP

"Ono što zabrinjava je povećanje broja pripadnika ali i simpatizera ove terorističke grupe sa svakim osvojenim selom. Težak život, neobrazovanost stanovništva, veliki uticaj religije su samo neki od uzroka. Biće veoma teško snagama Afričke unije da se bez konkretne pomoći sa strane izbore sa ovakvim situacijama. A upravo ovakve grupe kao što su Al Šabab, Boko Haram i slične jesu, ali mogu biti i još veći pokretač ogromnih migracija stanovništva u budućnosti. Afrički kontinent raste neverovatnom brzinom, sa 200 miliona stanovnika 60ih godina 20.veka na više od milijardu i dvesta miliona ove godine. Ukoliko se obistine predviđanja da će na Afričkom kontinentu za 20-30 godina biti 2,5 milijardi ljudi, opasnost da teroristi pokrenu milionske migracije je ogromna ako ne budu eliminisani", navodi Životić, iz Centra za bezbednost DBA.

Ilija Životić, Centar za bezbednost DBA
Ilija Životić, Centar za bezbednost DBAfoto: Kurir

On zaključuje da evropska unija mora postići konsenzus sa Rusijom i Amerikom oko njihovog eliminisanja sa jedne strane, i obezbediti veća sredstva za novi Maršalov plan za Afriku jer upravo je EU potencijalno najugroženija.

Kurir.rs

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track