ŠEFICA MMF: Niko ne izlazi kao pobednik iz trgovinskog rata, biće još gore ako EU uzvrati Americi
Foto: EPA

PREPORUKA KRISTIN LAGARD

ŠEFICA MMF: Niko ne izlazi kao pobednik iz trgovinskog rata, biće još gore ako EU uzvrati Americi

Planeta -

PARIZ - Niko ne izlazi kao pobednik iz trgovinskog rata, izjavila je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard.

"Makroekonomski uticaj (američkih uvoznih carina) će biti ozbiljan, i to ne samo ako SAD preduzmu akcije, već naročito ako se druge države odluče na odmazdu, posebno one koje bi bile najviše pogođene takvim merama SAD, kao što su Kanada, Evropa i pre svega Nemačka", izjavila je Lagardova za francuski radio RTL.

"U takozvanom trgovinskom ratu, vođenom recipročnim povećanjem uvoznih tarifa, niko ne pobeđuje, i obično su gubitnici na obe strane", rekla je ona i izrazila nadu da američki predsednik Donald Tramp neće realizovati pretnju o uvođenju carina.

Direktorka MMF-a je, takođe, upozorila da je svaka trgovinska pretnja rizična po rast svetske ekonomije, i da bi carine dovele do nižeg globalnog rasta i usporavanja trgovine.

Tramp je u utorak ponovio da će uvesti visoke carine na uvoz čelika i aluminijuma, upozoravajući EU da će joj zadati udarac s "velikim porezom" zbog ne tako dobrog tretmana SAD kada je reč o trgovini. Njegovi komentar izazvali su reakcije širom sveta, dok su pojedina američka preduzeća i zakonodavci upozorili na rizik od izbijanja trgovinskog rata koji bi naštetio američkoj ekonomiji.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track