IZRAEL BRINE ZA ABASOVO ZDRAVLJE: Borba za njegovog naslednika može da ugrozi mir u regionu
Foto: Reuters

Nova kriza

IZRAEL BRINE ZA ABASOVO ZDRAVLJE: Borba za njegovog naslednika može da ugrozi mir u regionu

Planeta -

Zdravlje palestinskog predsednika Mahmuda Abasa koji će krajem meseca napuniti 83 godine pogoršalo se poslednjih nekoliko meseci, što bi, kako strahuju izraelski vlasti, moglo da ugrozi stabilnost u regionu.

Izraelski mediji ocenjuju da se i pored nastavka dobre bezbednosne saradnje Izraela i Palestinske uprave, izraelska strana sprema za mogućnost da dalje pogoršanje Abasovog zdravlja dovede do jačanja borbe za naslednika i podrije relativnu stabilnost koja je prevladala na Zapadnoj obali.

Abas je krajem februara proveo u bolnici u Baltimoru nekoliko sati, dok je bio u SAD da bi se obratio sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku. U julu je bio u bolnici u Ramali. U oba slučaja portparol Palestinske uprave je tvrdio da je Abasovo stanje zadovoljavajuće, a sam Abas je u intervjuu za palestinsku televiziju u januaru rekao da je zdrav.

Palestinski aktivisti koji se protive njegovom režimu tvrde da je bolestan i da mu je sve gore. Čak se i na društvenim mrežama navodi da boluje od raka probavnog sistema, što nikada nije potvrđeno.

Mahmud Abas
Mahmud Abasfoto: Reuters

Abas, strastveni pušač, pre dvadesetak godina operisao je rak prostate. U poslednjoj godini Abas je smanjio broj radnih sati, a ljudi oko njega navodno tvrde da sve češće brzo plane i prepire se sa saradnicima i visokim palestinskim zvaničnicima.

Uz zdravlje i poodmakle godine, Abasovo ponašanje takodje sugeriše da je Palestinska uprava i njegovo rukovođenje u krizi, a glavni razlog su navodno loši odnosi s administracijom predsednika Donalda Trampa i jasno svrstavanje SAD uz Izrael u odnosu na diplomatski spor s Palestincima.

Na osnovu Abasovih instrukcija bezbednosne agencije Palestinske uprave i dalje blisko saradjuju s izraelskom vojskom i službom bezbednosti Šin bet. Međutim, ako se Abasovo zdravlje bude još pogoršalo očekuje se jačanje borbe izmedju onih koji se nadaju da će ga naslediti, jer on naslednika nije odredio.

Navodno ima desetak palestinskih političkih i bezbednosnih zvaničnika koji sebe smatraju dostojnim te funkcije i moglo bi se očekivati da se neki od njih privremeno udruže kako bi se izborili da rukovode.

Izrael je zabrinut da bi nestabilnost koja nastane mogla uticati na stepen bezbednosne saradnje, odnosno sprečavanje napada na izraelske vojnike i civile na okupiranoj Zapadnoj obali.

Kurir.rs/Beta

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track