RAVNOPRAVNOST NA PAPIRU: Evropljanke zarađuju 16 odsto manje od muškaraca
Foto: Profimedia

crno na belo

RAVNOPRAVNOST NA PAPIRU: Evropljanke zarađuju 16 odsto manje od muškaraca

Planeta -

BRISEL - Žene su tokom 2016. u zemljama EU u proseku zarađivale 16 odsto manje nego muškarci, prema danas objavljenim podacima evropske kancelarije za statistiku Evrostat, objavljenim uoči Međunarodnog dana žena, 8. marta.

"Za svaki evro na sat koji je zaradio muškarac, žene su u proseku zarađivale 84 centa", navodi se u saopštenju Evrostata.

Ta razlika je veća od 20 odsto u Estoniji gde iznosi 25,3 odsto, zatim u Češkoj, 21,8 odsto, a slede Nemačka s 21,5 odsto, Velika Britanija s 21 odsto i Austrija s 20,1 odsto.

Na suprotnom kraju je Rumunija, s razlikom od 5,2 odsto, a potom Italija s 5,3 i Luksemburg s 5,5 odsto. Belgija, Poljska, Slovenija i Hrvatska takođe imaju razliku u primanjima manju od 10 odsto.

Ukupno gledano, razlika u platama je u EU izmedju 2011. i 2016. smanjena za 0,6 procentnih poena. Najveći napredak su zabeležile Rumunija, Mađarska, Španija i Austrija. Mejdutim, u nekim članicama EU razlika raste, što je slučaj u Portugaliji i Sloveniji.

U utorak je 15 od 28 članica EU izdalo zajedničku deklaraciju u kojoj je navedeno da je jednakost žena i muškaraca "jedna od osnovnih vrednosti EU".

Evropska komisija želi da "da primer".

"U februaru 2018. procenat žena na upravnim pozicijama u Evropskoj komisiji dostigao je 36 odsto, što je 11 odsto više nego kada smo počeli mandat u novembru 2014", naveli su komesari, a predsednik EK Žan-Klod Junker je kao cilj do kraja mandata, 31. oktobra 2019, postavio 40 odsto.

Krurir.s/Beta

Foto: Profimedia/Ilustracija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

7 STVARI KOJE NIKAKO NE SMETE DA POKLONITE ŽENI ZA 8. MART! Ni u ludilu nemojte da kupujete onu pod brojem 7

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track