UPRKOS TRAMPOVIM NAPORIMA: Trgovinski deficit SAD porastao na 56,6 milijardi dolara, najviše u poslednjih 10 godina
Foto: EPA / Jim Lo Scalzo

raste pet meseci zaredom

UPRKOS TRAMPOVIM NAPORIMA: Trgovinski deficit SAD porastao na 56,6 milijardi dolara, najviše u poslednjih 10 godina

Planeta -

Trgovinski deficit SAD u januaru se povećao na najviši nivo od oktobra 2008. uprkos naporima predsednika Donalda Trampa da uravnoteži trgovinu s ostatkom sveta.

Ministarstvo trgovine SAD saopštilo je danas da se trgovinski deficit u januaru popeo na 56,6 milijardi dolara, što je rast od pet odsto u odnosu na decembar i najviše od 60,2 milijarde dolara koliko je bio u oktobru 2008. Trgovinski deficit SAD raste pet meseci uzastopce.

Tramp je potresao finansijska tržišta prošle nedelje obećanjem da će uvesti velike takse na uvozni čelik i aluminijum. On za deficit krivi trgovinske zloupotrebe američkih partnera i loše sporazume prema kojima su američke kompanije u nepovoljnom položaju ili koji ih primoravaju da sele fabrike u inostranstvo.

foto: Profimedia

Američki izvoz pao je u januaru za 1,3 odsto na 200,9 milijardi dolara, dok je uvoz ostao isti, na 257,5 milijardi dolara.

SAD imaju deficit od 76,5 milijardi dolara u trgovini robom, ali imaju višak od 19,9 milijardi dolara u uslugama kao što su obrazovanje i bankarski poslovi.

Januarski deficit od 36 milijarde dora s Kinom je najveći od septembra 2015. Manjak u trgovini s Meksikom je smanjen na 4,1 milijarde dolara u odnosu na 5,4 milijardi dolara iz decembra.

foto: AP

Tramp je uznemirio američke saveznike prošle nedelje najavom taksi do 25 odsto za čelik i 10 odsto za aluminijum. Evropska unija je zapretila da će uzvratiti merama za američke farmerke, burbon i motore Harli Dejvidson, što je povećalo rizik od mogućeg destruktivnog trgovinskog rata.

"On se ne plaši da uđe u trgovinski rat, iako to nije ono što želimo", rekao je danas ministar finansija SAD Stiven Mnučin i dodao da SAD žele "fer i recipročnu trgovinu".

Tramp takođe traži da se preispita sporazum NAFTA o slobodnoj trgovini s Meksikom i Kanadom iz 1994. u pokušaju da smanji deficit s Meksikom i prebaci deo proizvodnje automobila u SAD.

On smatra da je trgovinski deficit znak ekonomske slabosti i posledica nefer postupanja američkih trgovinskih partnera. Većina ekonomista kaže da deficit izazivaju drugi ekonomski činioci, uglavnom činjenica da SAD stalno troše više nego što proizvode.

Trgovinski deficit je nastavio da raste otkada je Tramp ušao u Belu kuću delom zbog snage privrede SAD i apetita američkih potrošača za uvoznim proizvodima.

Kurir.rs/Beta Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) ŠTA JE SVE RATKO MLADIĆ PISAO PUTINU?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track