Najnovije vesti

PUTIN: Rusija je pomogla ujedinjenju Nemačke, ali je bila nesposobna da shvati šta se u svetu sprema!
Foto: AP / Alexei Druzhinin, Kremlin Pool

Očekivali kraj Nato

PUTIN: Rusija je pomogla ujedinjenju Nemačke, ali je bila nesposobna da shvati šta se u svetu sprema!

Planeta

Rusija je trebalo da predvidi velike geopolitičke promene širom sveta nakon ujedinjenja Nemačke, ali se pokazala nesposobnom za to, "jednostrano gubeći tlo pod nogama", rekao je ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu za dokumentarac "Svetski poredak 2018.".

"Ne samo što smo doprineli ujedinjenju Nemačke i povukli svoje trupe, već smo povukli i snage drugih istočnoevropskih zemalja, očekujući, naravno, da će NATO prestati da postoji sa okončanjem Varšavskog ugovora ili da se, u svakom slučaju, više neće širiti, kao što nam je blagovremeno rečeno, i da će se dogoditi neke tektonske promene u načinu na koji smo komunicirali", rekao je Putin, prenosi Tass.

 

Kako je istakao, to se na kraju nije dogodilo i "konstatovali smo da je u toku geopolitička borba pod plaštom ideoloških napetosti".

foto: Profimedia

Putin je ukazao na talas širenja NATO ka istoku na podsticaj SAD koji je kasnije usledio, a u tom kontekstu je naveo vazdušne napade protiv bivše Jugoslavije koji su prošli bez sankcija Saveta bezbednosti UN, vojne operacije u Iraku i Avganistanu, kao i eskalaciju verskog ekstremizma u Severnom Kavkazu.

 

"To se dešavalo jedno za drugim kao grom iz vedra neba, ali je to trebalo da očekujemo. Pa ipak, blago rečeno, mi smo pokazali nesposobnost i neuspeh da shvatimo šta će se dogoditi sa zemljom i širom sveta nakon našeg jednostranog uzmaka", istakao je ruski predsednik.

foto: EPA / Alexei Druzhinin / Sputnik /Kremlin Pool

On je naveo i da su tada mnogi saveznici Istočne Nemačke u zapadnom bloku dovodili u pitanje ujedinjenje sa Zapadnom Nemačkom, a sumnje su izražavane i u SAD.

 

"U Rusiji to nije bilo slučaj. Rusija je smatrala da, ako nemački narod želi ujedinjenje, onda bi bilo kontraproduktivno, štetno i nepravedno to sprečavati. I tako je (Rusija) u tome pomogla, prilično nesebično", zaključio je Putin.

 

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP / Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

(KURIR TV VESTI) ŠTA JE SVE RATKO MLADIĆ PISAO PUTINU?!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...