PUTIN: Rusija je pomogla ujedinjenju Nemačke, ali je bila nesposobna da shvati šta se u svetu sprema!
Foto: AP / Alexei Druzhinin, Kremlin Pool

Očekivali kraj Nato

PUTIN: Rusija je pomogla ujedinjenju Nemačke, ali je bila nesposobna da shvati šta se u svetu sprema!

Planeta -

Rusija je trebalo da predvidi velike geopolitičke promene širom sveta nakon ujedinjenja Nemačke, ali se pokazala nesposobnom za to, "jednostrano gubeći tlo pod nogama", rekao je ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu za dokumentarac "Svetski poredak 2018.".

"Ne samo što smo doprineli ujedinjenju Nemačke i povukli svoje trupe, već smo povukli i snage drugih istočnoevropskih zemalja, očekujući, naravno, da će NATO prestati da postoji sa okončanjem Varšavskog ugovora ili da se, u svakom slučaju, više neće širiti, kao što nam je blagovremeno rečeno, i da će se dogoditi neke tektonske promene u načinu na koji smo komunicirali", rekao je Putin, prenosi Tass.

Kako je istakao, to se na kraju nije dogodilo i "konstatovali smo da je u toku geopolitička borba pod plaštom ideoloških napetosti".

foto: Profimedia

Putin je ukazao na talas širenja NATO ka istoku na podsticaj SAD koji je kasnije usledio, a u tom kontekstu je naveo vazdušne napade protiv bivše Jugoslavije koji su prošli bez sankcija Saveta bezbednosti UN, vojne operacije u Iraku i Avganistanu, kao i eskalaciju verskog ekstremizma u Severnom Kavkazu.

"To se dešavalo jedno za drugim kao grom iz vedra neba, ali je to trebalo da očekujemo. Pa ipak, blago rečeno, mi smo pokazali nesposobnost i neuspeh da shvatimo šta će se dogoditi sa zemljom i širom sveta nakon našeg jednostranog uzmaka", istakao je ruski predsednik.

foto: EPA / Alexei Druzhinin / Sputnik /Kremlin Pool

On je naveo i da su tada mnogi saveznici Istočne Nemačke u zapadnom bloku dovodili u pitanje ujedinjenje sa Zapadnom Nemačkom, a sumnje su izražavane i u SAD.

"U Rusiji to nije bilo slučaj. Rusija je smatrala da, ako nemački narod želi ujedinjenje, onda bi bilo kontraproduktivno, štetno i nepravedno to sprečavati. I tako je (Rusija) u tome pomogla, prilično nesebično", zaključio je Putin.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP / Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) ŠTA JE SVE RATKO MLADIĆ PISAO PUTINU?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track