(FOTO) ZA NJIHOVU BOLEST NEMA LEKA: Sestrice Džesika (2) i Nikol (5) boluju od teškog poremećaja, najverovatnije neće doživeti pubertet
Foto: Facebook/Nicole & Jessica's Batten Journey

tragično

(FOTO) ZA NJIHOVU BOLEST NEMA LEKA: Sestrice Džesika (2) i Nikol (5) boluju od teškog poremećaja, najverovatnije neće doživeti pubertet

Planeta -

Sestrice Džesika (2) i Nikol (5) Rič iz Velike Britanije boluju od retke Batenove bolesti, genetskog poremećaja koji se manifestuje postepenim gubitkom vida i hoda, a izaziva i demenciju. Leka za ovaj poremećaj za sada nema, a prognoze nisu dobre - devojčice verovatno neće doživeti tinejdžerske godine.

Roditelji Gail i Metju su uočili da devojčice imaju problema s komunikacijom jer do svoje druge godine nisu progovorile ni rieči. Nikol je već oko rođenja mlađe sestre 2015. postala nestabilna na nogama. Ubrzo su joj lekari dijagnostifikovali Batenovu bolest, a posle nekoliko meseci potvrđena je i kod mlađe devojčice.

Trenutno su na terapiji za koju lekari veruju da će usporiti napredak opake bolesti. Mlađa Džesika po svoju terapiju morala je u Nemačku, a Nikol je na eksperimentalnom lečenju u Londonu što roditelji moraju sami da finansiraju.

"Potrebno je hitno izmeniti način na koji se prikuplja novac za lečenje u Britaniji jer svako dete zaslužuje šansu", rekla je majka Gejl koja je pokrenula peticiju kako bi Nacionalno zdravstvo finansiralo eksperimentalno lečenje. Otvoren je i fond za prikupljanje pomoći.

Kurir.rs/Dejli mejl

Foto: Fejsbuk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja