BRITANSKI POLITIKOLOG PRIZNAO: Izmislio sam sve o ruskoj vojnoj Doktrini Gerasimov, ali ta laž nam je dobro došla!
Foto: Reuters, Printscreen YouTube/Mark Galeoti

šokatno

BRITANSKI POLITIKOLOG PRIZNAO: Izmislio sam sve o ruskoj vojnoj Doktrini Gerasimov, ali ta laž nam je dobro došla!

Planeta -

“Doktrina Gerasimov” koja opisuje na koji način Rusija preti Zapadu je česta tema među analitičarima. Njen navodni autor je iskoristio govor načelnika ruskog generalštaba, ali sa njom ima samo jedan problem - ne postoji.

Ovo je u tekstu za list “Forin polisi” priznao britanski analitičar Mark Galeoti. Po njegovim rečima on je za kreiranje doktrine iskoristio govor generala Valerija Gerasimova koji je preneo ruski list “Vojno-induistrojski kurir”. U govoru Gerasimov tvrdi kako uz pomoć propagande i subverzija se jedna uspešna država može da pretvori u poprište građanskog rata, prizove stranu intervenciju i postane žrtva humanitarne krize.

Govor je prenela “Radio Slobodna Evropa”, a Galeoti je za svoj blog radi bolje čitanosti skovao termim “Doktrina Gerasimov”, mada nije verovao da će to bilo ko prihvatiti kao realan dokument.

Ali onda je došla aneksija Krima i kriza u Donbasu, obe praćene ruskom propagandom. I to je udahnulo život “Doktrini Gerasimov” kojoj je Zapad odmah dao veliku važnost.

Ali problem sa ovom doktrinom je što je Gerasimov tada govorio o Arapskom proleću kao i obojenim revolucijama kod ruskih suseda, a pre svega Ukrajine. Rusi su po njemu pogrešno verovali da su protesti organizovani uz pomoć SAD, i protiv toga je govorio Gerasimov.

Zapad je prihvatao činjenicu da je na delu višeslojna ruska kompanja na njegovoj teritoriji ali treba znati neke činjenice. Ne postoji jedna ruska doktrina, niti jedna organizacija koja kontroliše sve ruske kampanje. Postoji opšti cilj svih kampanja - da podele, skrenu pažnju i demoralizuju, ali svaka od njih ima i svoje ciljeve koji su ponekad suprostavljeni.

Za neke akcije je odgovoran Kremlj, a za neke pojedinci koji se nadaju da će ako uspeju biti u miliosti ruskih vlasti.

Drugo , ne reba razmišljati samo u vojnim terminima, jer Rusi planiraju ono što Zapad zove “hibridni rat” - a po Gerasimovim rečima to znači dobru pripremu pre samog sukoba na frontu. Jer, Rusi ipak smatraju NATO ozbiljnim protivnikom i znaju da će član ugovora o Alijansi kojim se garantuje međusobna pomoć u slučaju napadabiti ispoštovan.

Kako će zemlja koja je prošla nekoliko ratova da se suprostavi koaliciji demokratskih zemalja? Jednostavno, iskoristiće njihove demokratske institucije protiv njih. Ali ako subverzije nisu deo priprema za rat nego rat sam za sebe, onda Zapad mora da promeni način razmišljanja, kaže Galeoti.

I daje treba imati jaku vojsku, ali i pojačati kontrašpijunažu, borbu protiv korupcije i medijsku pismenost.

“Doktrina Gerasimov” je naziv koji se odomaćio, ali tvrditi da će vojna akcija krenuti iz jednog centra znači nemati razumevanje za pravu pretnju. To znači i da je Zapad pomogao Putinu da ga predstavi kao pretnju po Rusiju.

Bilo kako bilo, Gerasimovu doktrinu bi trebalo zaboraviti, smatra Galeoti.

Kurir.rs/Forin Polisi

Foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) POLICAJKA "PALA" ZBOG UZIMANJA MITA! Tražila i do 500 evra za nezakonite radnje!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track