Kameron protiv referenduma o izlasku iz EU

Kameron protiv referenduma o izlasku iz EU

Planeta -
Britanski premijer je odbacio pozive poslanika njegove partije za održavanje hitnog referenduma o tome da li Britanija treba da izađe iz EU ali je istakao da je otvoren za glasanje o novim odnosima Britanije sa Unijom

LONDON - Britanski premijer Dejvid Kameron usprotivio se danas pritiscima koji dolaze iz njegove Konzervativne partije za održavanje referenduma o britanskom članstvu u Evropskoj uniji ali je kazao da je "status kvo" neprihvatljiv.

Kameron je odbacio pozive poslanika njegove partije za održavanje hitnog referenduma o tome da li Britanija treba da izađe iz EU ali je istakao da je otvoren za glasanje o novim odnosima Britanije sa Unijom.

Sa svoje strane Ed Miliband, lider opozicione Laburističke stranke, optužio je Kamerona da menja svoj stav kako bi umanjio sve veće razmirice u redovima konzervativaca.Lajam Foks, bivši ministar odbrane i viši konzervativni poslanik, izjavio je danas da Britanija treba da izađe iz Unije ukoliko ne uspe da ugovori nove odnose, prenosi AFP.Foks kaže da Britanija treba da "pregovara o novim odnosima sa EU zasnovanim na ekonomskim a ne na političkim stavovima".

Zamenik premijera Nik Kleg, lider centrističkog "Lib Demsa", jasno je rekao da ima potpuno drugačiji stav o pitanju Evropske unije.

"Potpuno je jasno da nije prioritet apstraktna debata o referendumu o pitanju koje još nije definisano na datum koji još nije utvrđen i u okolnostima koje takođe još nisu ustanovljene", kazao je danas Kleg, a prenela francuska agencija.

Britanski premijer Dejvid Kameron nagovestio je juče da bi podržao referendum o odnosu Britanije sa EU, ali da je protiv referenduma o izlasku iz Unije jer to ne bi bilo u interesu zemlje.U autorskom tekstu objavljenom na sajtu lista "Sandej telegraf", Kameron je rekao da za njega reči "Evropa" i "referendum" - mogu da idu zajedno i da se zalaže za "drugačiji, fleksibilniji položaj Britanije u EU, koji bi podrazumevao manje obaveza".

Anketa koju je ovog meseca sproveo list "Tajms" pokazuje da polovina Britanaca želi da ima mogućnost da utiče na odnos sa EU, a britanski Forin ofis je u četvrtak saopštio da se postavljaju temelji za reviziju ravnoteže vlasti između Britanije i EU.Britanija nije članica evrozone ni Šengenskog ugovora o granicama, a Kameron je u decembru odbio da potpiše fiskalni sporazum EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track