BILI SU TU DALEKO PRE KOLUMBA: Arheolozi otkrili vikinško naselje na sasvim neočekivanom mestu
Foto: Profimedia

TRAGOVI

BILI SU TU DALEKO PRE KOLUMBA: Arheolozi otkrili vikinško naselje na sasvim neočekivanom mestu

Planeta -

Drevno vikinško naselje u sagama nazvano Hop nalazi se u Nju Bransviku, na istočnoj obali Kanade, tvrdi Brigita Volas, kanadski arheolog.

Ona se poziva na opise iz skandinavskih saga o naseljavanju severnoameričkog kontinenta skoro 500 godina pre putovanja Kristifora Kolumba.

Kanui

"Nju Bransvik je jedino mesto koje se slaže sa svim opisima naselja ili grupe naselja Hop - ima divlje grožđe na zemlji i losose u vodi, ogromne peščane sprudove i domorodačko stanovništvo koje je koristilo kanue od životinjske kože. Nju Bransvik je najseverniji deo u kome grožđe uspeva, što nije slučaj u Novoj Škotskoj ili na Ostrvu princa Edvarda, a ima i velike peščane sprudove. Osim toga, tu je bilo lososa, a Indijanci Mikmak, koji žive na tom području, imali su ovu vrstu kanua", kaže Volasova.

Posebno drvo

Osim toga, dodaje ona, Lansi Medouz, dosad jedino otkriveno vikinško naselje u Severnoj Americi, ima dosta ostataka od drveta koje raste samo u Nju Bransviku.

"Iako smo suzili lokaciju za nalazište, otkriće tačnog mesta biće veliki izazov. Ali nadam se da smo sada bliže otkriću", kaže Volasova.

Hop su osnovali islandski istraživači 1010, a Kolumbo je do Amerike stigao tek 1492.

Saradnja s Indijancima

ZEMLJA VINOVE LOZE

Islandski istraživač Lif Erikson (970-1020) smatra se prvim vikinškim moreplovcem koji je stigao do Severne Amerike (ne računajući ostrvo Grenland, koje su već naseljavali). Po dolasku su otkrili vinovu lozu i nazvali taj prostor Vinland. Oni su susreli i domoroce, koje su nazvali skrilinzima. Tek kada je Torfin Karlsefni sagradio stalno naselje Hop 1010. godine, uspostavljeni su trgovački odnosi s Indijancima.

Kurir / E.K.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track