RUSKO MINISTARSTVO ODBRANE: Militanti razmatraju da puste civile iz Gute u zamenu za bezbedan izlazak
Foto: Reuters/Mohamed Abdullah

pomak u pregovorima

RUSKO MINISTARSTVO ODBRANE: Militanti razmatraju da puste civile iz Gute u zamenu za bezbedan izlazak

Planeta -

Pregovarački proces sa militantima o evakuaciji civila iz sirijske Istočne Gute pomerio se sa mrtve tačke. Pripadnici nelegalnih oružanih formacija razmatraju izlazak nekoliko desetina civila iz tog područja u zamenu za mogućnost da i sami izađu zajedno sa svojim porodicama, izjavio je predstavnik Centra za pomirenje zaraćenih strana.

"Centar za pomirenje zaraćenih strana i sirijska vojska nastavljaju da pregovaraju sa pripadnicima nelegalnih oružanih formacija u Istočnoj Guti o izvlačenju civila iz tog područja. Teroristi razmatraju mogućnost izlaska nekoliko desetina stanovnika u zamenu za šansu da napuste područje zajedno sa porodicama pod garancijama bezbednosti", rekao je predstavnik Centra, general-major Vladimir Zolotuhin.

U petak je 13 militanata preko humanitarnog koridora napustilo Istočnu Gutu. Oni su poslati u Idlib.

"Centar za pomirenje zaraćenih strana ponovo poziva lidere nelegalnih oružanih formacija da daju mogućnost civilima Istočne Gute da napuste region, kao i da izađu sami. Garantujemo bezbednost", istakao je general.

Još jedna humanitarna pauza u Istočnoj Guti počela je u nedelju u 9 časova po lokalnom vremenu. Trenutno rade dva humanitarna koridora za civile i militante, u naseljima Muhajam el Vafedin i Mleha. Teroristi, međutim, i dalje blokiraju prolaze do njih.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: Reuters/Mohamed Abdullah

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja