NEMAČKI BILD: Novi ministar će znatno povećati proterivanje azilanata
Foto: Reuters

OBRT U POLITICI

NEMAČKI BILD: Novi ministar će znatno povećati proterivanje azilanata

Planeta -

Budući nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer planira da znatno poveća broj proterivanja osoba bez pravnog temelja za boravak u Nemačkoj poput onih kojima je odbijen zahtev za azilom, objavio je danas dnevnik Bild am zontag.

"Broj vraćanja u zemlje porekla mora da bude osetno povećan. To se posebno odnosi na one koji su prekršili zakon i one koji predstavljaju opasnost po nemačke građane i tu moramo da pooštrimo dosadašnju praksu", rekao je predsednik Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Zehofer, sestrinske stranke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel, u razgovoru za list.

Navodi se da je u tu svrhu Zehofer planira donošenje "Masterplana za brže postupke odluke o azilu i doslednije proterivanje" što će biti prvi prioritet nakon njegova dolaska na dužnost ministra unutrašnjih poslova.

"Mi ostajemo otvorena i liberalna zemlja. Ali kada je reč o zaštiti građana, potrebna nam je jaka država. I za to ću se pobrinuti", rekao je Zehofer.

On je najavio da će Nemačku učiniti bezbednom, kao što je učinio bezbednom i saveznu pokrajinu Bavarsku na čijem čelu će biti do polaganja zakletve nove vlade, što se očekuje sredinom naredne nedelje.

Zehofer namerava da započne primenu plana odmah nakon prve zatvorene sednice nove vlade koja je zakazana za početak aprila.

Hina navodi da je Zehofer poslednjih godina važio za jednog od najžešćih protivnika liberalne izbegličke politike Merkelove, a očekuje se da će nakon stupanja na dužnost ministra unutrašnjih poslova pooštriti odnos prema izbeglicama.

Vođstvo CSU je, nakon slabih rezultata na parlamentarnim izborima u septembru, kada je mnogo demohrišćanskih birača u Bavarskoj glas dalo desno-populističkoj Alternativi za Nemačku (AfD), najavilo borbu za povratak birača desno-konzervativnog spektra CSU.

U Bavarskoj se u oktobru ove godine održavaju izbori za lokalni parlament na kojima CSU želi da zadrži apsolutnu većinu.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) ĐINĐIĆ BIO KOD LEGIJE NA SLAVI ŠEST MESECI PRE UBISTVA?! Komandant Žandarmerije ispričao nepoznate detalje koji su prethodili atentatu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track