(FOTO, VIDEO) OVO JE POSLEDNJI BELI NOSOROG NA SVETU: Čuvaju ga danonoćno, a sad su se pojavile tužne vesti koje bi mogle da znače konačan KRAJ njegove vrste!
Foto: AP

ZOVE SE SUDAN

(FOTO, VIDEO) OVO JE POSLEDNJI BELI NOSOROG NA SVETU: Čuvaju ga danonoćno, a sad su se pojavile tužne vesti koje bi mogle da znače konačan KRAJ njegove vrste!

Planeta -

Poslednji beli nosorog na svetu je ozbiljno bolestan i preti mu opasnost da bude uspavan, što znači i kraj njegove vrste.

1 / 6 Foto: AP

Mužjaka Sudana čuvaju naoružani čuvari Džon Mugo i danijel Maina u rezervatu u Keniji.

U poslednjih 50 godina, populacija nosoroga u Africi je drastično opala, za 96 odsto.

foto: AP

Lovokradice žude za njegovim rogovima koje mogu dobro da naplate. Rogovi se koriste kao ornamenti ili u tradicionalnoj kineskoj medicini. Kada se rog pretvori u prah i proda kao medicinski proizvod, njegova cena može biti i 75.000 dolara po kilogramu.

Broj severnih belih nosoroga nekada je bio oko 2.000, a 60-ih je ta brojka počela da pada. Do 1984. godine ostalo ih je svega 15.

foto: Reuters

U Africi danas postoje svega tri severna bela nosoroga - jedan mužjak i dve ženke. Mužjak Sudan je jedini preostali mužjak ove vrste i zato ga naoružani čuvari čuvaju i prate pod budnim okom. I ženke Fatu i Nadžin žive u posebnim uslovima kako bi se osiguralo da ova vrste ne izumre.

Međutim, obe ženke iz određenih zdravstvenih razloga ne mogu da zatrudne. Osoblje rezervata je čak Sudanu otvorilo profil na Tinderu, aplikaciji za upoznavanje.

"Ja sam jedinstven. Ne, zaista. Ja sam poslednji beli nosorog na planeti. Ne želim da budem napadan, ali sudbina moje vrste zavisi od mene", piše.

Elodi Sampere iz rezervata kaže da su pokušali sve ne bi li se nosorozi parili prirodnim putem.

"Bilo je nekih pokušaja, ali nijedan nije rezultirao trudnoćom", rekla je.

Naučnici se nadaju da će Sudanovu spermu iskoristiti za oplodnju jajne ćelije ženke nosoroga i onda embrion ubrizgati u ženku južnog belog nosoroga.

Kurir.rs/Unilad Foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) SLEDIĆETE SE: Lukaviju zmiju niste videli! Teško onom ko joj se nađe u blizini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track