MOSKVA: Apsurdne tvrdnje o ruskom mešanju u albanske izbore, cilj potkopavanje veza sa Tiranom
Foto: Profimedia

antiruska kampanja

MOSKVA: Apsurdne tvrdnje o ruskom mešanju u albanske izbore, cilj potkopavanje veza sa Tiranom

Planeta -

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da su bilo kakve tvrdnje da se Rusija mešala u parlamentarne izbore u Albaniji 2017. godine "apsurdna ideja usmerena na potkopavanje veza između Moskve i Tirane".

Američki mediji i više albanskih novinskih listova objavili su 6. marta članak o navodnom mešanju Rusije u albanske izbore.

"Ovaj materijal je još jedna apsurdna ideja koja pobuđuje duboko žaljenje i koja

nije vredna detaljnih komentara. Takve spekulacije su deo kampanje diskreditovanja širenjem laži koju zapadni mediji sprovode protiv Rusije", navodi se u današnjem saopštenju ruskog Ministarstva.

Cilj objavljivanja ovog članka, ocenjuje Ministarstvo, jeste da se nametne iskrivljena slika o Rusiji i da se podrije bilo kakav napredak u saradnji između Moskve i Tirane.

"Podvlačimo da je, za razliku od nekih zapadnih zemalja, Rusija posvećena principu nemešanja u domaća pitanja drugih zemalja, uključujući Albaniju", stoji u saopštenju.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju "još jednom potvrđuje svoju spremnost za kontakte i otvorenu saradnju sa svim političkim snagama Albanije zarad podsticanja dijaloga".

Američki mediji objavili su dugačak tekst o istrazi o firmi povezanoj s Rusijom koja je angažovala bivšeg člana predizbornog tima predsednika SAD Donalda Trampa, Nika Mazina, da radi u SAD na pružanju podrške albanskoj desničarskoj Demokratskoj partiji tokom parlamentarnih izbora u Albaniji 2017. godine, navodi ruska agencija.

Socijalisti su na tim izborima osvojili većinu od 65 poslaničkih mesta, dok je Demokratska partija bila drugoplasirana, sa 50 osvojenih mesta u albanskom parlamentu.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja