IZNENAĐENJE U VAŠINGTONU: Tramp smenio Reksa Tilersona! Na njegovo mesto dolazi direktor CIA Majk Pompeo!
Foto: Reuters

šok

IZNENAĐENJE U VAŠINGTONU: Tramp smenio Reksa Tilersona! Na njegovo mesto dolazi direktor CIA Majk Pompeo!

Planeta -

Američki predsednik, Donald Tramp, otpustio je državnog sekretara Reksa Tilersona, a na njegovo mesto će doći direktor CIA Majk Pompeo.

"Majk Pompeo, direktor CIA, postaće novi državni sekretar. Biće odličan! Hvala Reksu Tilersonu na svemu! Đina Haspel će postati nova direktorka CIA i time prva žena na toj poziciji", napisao je Tramp na Tviteru.

U saopštenju američkim medijima, Tramp je bio nešto detaljniji: "Ponosan sam što mogu da imenujem direktora CIA Majka Pompea na mesto novog državnog sekretara. Majk je završio vojnu akademiju Vest Point kao prvi u klasi, izvanredno je služio u američkoj vojsci, a diplomirao je i sa počastima na Pravnom fakultetu na Harvardu. Nastavio je da služi u Predstavničkom domu sa dokazanim iznadprosečnim rezultatima".

"Đina Haspel, dosadašnja zamenica direktora CIA, zameniće dosadašnjeg direktora Pompea. Ona će biti prva žena na čelu CIA, što je istorijska prekretnica. Majk i Đina već više od godinu dana rade zajedno i razvili su veliko uzajamno poštovanje", rekao je on.

Trump je pohvalio i Tilersona: "Konačno, želim da se zahvalim Reksu Tilersonu na njegovoj službi. Puno je postigao tokom poslednjih 14 meseci, i hteo bih njenu i njegovoj porodici da poželim sve najbolje".

Pompeo se u saopštenju zahvalio predsedniku na ukazanom poverenju.

"Duboko sam zahvalan predsedniku Trampu na postavljenju za direktora CIA, kao i za priliku da služim kao državni sekretar. Njegovo vođenje načinilo je SAD sigurnijim mestom za život i radujem se prilici da predstavljam njega i američki narod u ostatku sveta zarad daljeg prosperiteta naše države", izjavio je on.

"Rad sa sjajnim muškarcima i ženama u CIA, najposvećenijim i najtalentovanijim javnim službenicima koje sam ikad sreo, bila je jedna od najvećih počasti u mom životu", dodao je.

Hispel je u saopštenju takođe istakla da je uzbuđena zbog unapređenja. "Posle 30 godina službe u CIA, imala sam tu čast da budem zamenica direktora Majka Pompea tokom prošle godine", rekla je ona.

"Zahvalna sam predsedniku Trampu na poverenju i pružanju mogućnosti da budem naredna direktorka CIA", dodala je ona.

Podsekretar Stejt departmenta za javnu diplomatiju Stiv Goldstajn rekao je za američke medije da Tilerson nije lično upoznat sa informacijom da je smenjen i da još uvek nije bio na sastanku sa Trampom.

Bela kuća je saopštila da je predsednik Tramp uveren da je Pompeo pravi izbor za poziciju državnog sekretara u ova prelomna vremena. U saopštenju se dodaje da je Tramp hteo da "protrese" svoj tim pred predstojeće pregovore sa Severnom Korejom.

Podsetimo, državni sekretar SAD Reks Tilerson skratio je pre dva dana posetu Africi kako bi se vratio u Vašington ranije nego što je planirano.

"Tilersonovi planovi putovanja su promenjeni kako bi on mogao da se vrati u Vašington ranije", kazao je neimenovani visoki američki diplomata novinarima koji putuju sa šefom Stejt departmenta.

Kurir.rs/Vašington post

Foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir TV: U ovim "čudovištima" se voze predsednici najvećih sila!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja