PRVA ŽENA ŠEF CIA VODILA TAJNE PROGRAME SASLUŠANJA I MUČENJA ZATVORENIKA: Evo ko je Đina Haspel, nova direktorka američke obaveštajne agencije
Foto: Printscreen Youtube/The OSS Society/Toast to Amb. Hugh Montgomery by DDCIA Gina Haspel at the 2017 William J. Donovan Award® Dinner

mutna biografija

PRVA ŽENA ŠEF CIA VODILA TAJNE PROGRAME SASLUŠANJA I MUČENJA ZATVORENIKA: Evo ko je Đina Haspel, nova direktorka američke obaveštajne agencije

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp postavio je danas dosadašnjeg šefa CIA Majka Pompea na mesto državnog sekretara, a na čelo obaveštajne agencije doći će Đina Haspel.

Ovo predstavlja istorijski momenat, budući da će ona biti prva žena na čelu američke obaveštajne agencije.

"Đina Haspel će postati nova direktorka CIA i time prva žena na toj poziciji", napisao je Tramp na Tviteru.

"Ovo je istorijska prekretnica. Majk i Đina već više od godinu dana rade zajedno i razvili su veliko uzajamno poštovanje", Tramp je dodao u saopštenju američkim medijima.

Haspel je član CIA-e od 1985. godine i bila je šef Odeljenja za ispostave te obaveštajne agencije u inostranstvu. Karijerni je obaveštajac i od prošle godine je na mestu zamenice direktora CIA.

Njenu karijeru je obeležio i skandal vezan za učestvovanje u ozloglašenom programu CIA na Tajlandu, koji je sada zabranjen i tokom kojeg su osumnjičeni za terorizam u specijalnom zatvoru brutalno mučeni u nameri da se nateraju da priznaju krivicu.

U Vašingtonu je obavljala nekoliko važnih rukovodećih pozicija, uključujući zamenika direktora Nacionalne tajne službe i zamenika nacionalne tajne službe za strane obaveštajne službe i poverljive zadatke.

Američki mediji istakli su prošle godine da je Haspel lično naredila da se unište snimci koji to dokazuju.

Njenu karijeru pohvalili su veterani obaveštajne službe, uključujući bivšeg direktora Nacionalne obaveštajne službe Džejmsa Klapera koji je nedavno smenjen.

Istovremeno, njeno imenovanje uznemirilo je Američku uniju za građanske slobode i druge borce za ljudska prava koji smatraju da je uznemirujuće to što je Tramp za mesto direktora CIA odabrao nekoga ko je bio uključen u grub ispitni program.

Hispel je u saopštenju istakla da je uzbuđena zbog unapređenja. "Posle 30 godina službe u CIA, imala sam tu čast da budem zamenica direktora Majka Pompea tokom prošle godine. Zahvalna sam predsedniku Trampu na poverenju i pružanju mogućnosti da budem naredna direktorka agencije", rekla je ona.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen Youtube/The OSS Society

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: KO JE UHAPŠEN U AKCIJI RAZBIJANJA ELITNE PROSTITUCIJE: Studentkinje, makroi i još...?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja