BRITANSKA POLICIJA: Smrt Gluškova nije povezana sa Skripaljom
Foto: Facebook Printscreen

Istraga i dalje u toku

BRITANSKA POLICIJA: Smrt Gluškova nije povezana sa Skripaljom

Planeta -

Britanska policija saopštila je da neobjašnjiva smrt muškarca (60) u Londonu nije povezana sa pokušajem ubistva bivšeg dvostrukog tajnog agenta Sergeja Skripalja u Solsberiju.

Kako se navodi, jedinica za borbu protiv terorizma istražuje smrt Nikolaja Gluškova iz predostrožnosti zbog ljudi sa kojima se družio, prenosi Rojters.

"Smrt muškarca se trenutno tretira kao neobjašnjiva. Nema dokaza da bi se povezala sa incidentom u Solsberiju", saopštila je policija i rekla da muškarac još nije zvanično identifikovan.

Britanski "Gardijan" objavio je danas da je ruski državljanin u egzilu Nikolaj Gluškov, inače bliski prijatelj pokojnog oligarha Borisa Berezovskog, pronađen mrtav u svojoj kući u Londonu.

Gluškov (68) je zatražio politički azil u Britaniji nakon što je u Rusiji osuđen za proneveru, pojašnio je londonski dnevnik. Njegovo beživotno telo pronašli su članovi njegove porodice i prijatelji protekle noći, a uzrok smrti je za sada nepoznat.

Jedan od prijatelja Nikolaja Gluškova, novinski urednik Damijan Kudrjavcev, objavio je vest o njegovoj smrti na svojoj stranici na Fejsbuku.

Gluškov je 1990-ih radio za rusku državnu aviokkompaniju "Aeroflot" i automobilsku kompaniju "LogoVAZ" Borisa Berezovskog. Godine 1999, kada je Berezovski došao u sukob s Vladimirom Putinom i pobegao u Britaniju, Gluškov je optužen za pranje novca i proneveru, nakon čega je proveo pet godina u zatvoru, a 2004. je pušten.

Proteklih godina, Gluškov je živeo u Londonu, gde je dobio politički azil.

Istraživao je okolnosti smrti Berezovskog, a jednom prijatelju je 2013. napisao u mejlu da je došao do "mnogo novih činjenica koje su od velikog značaja".

Godine 2017, na suđenju u odsustvu u Rusiji, Gluškov je osuđen na osam godina zatvora po optužbama da je ukrao 123 miliona dolara iz kompanije u kojoj je radio.

Gluškov ima dvoje odrasle dece, sina i ćerku, i bivšu ženu, koja živi u Moskvi. Veruje se da njegova ćerka Nataša živi u Britaniji, navodi britanski list.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Facebook Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track