(VIDEO) PROCURIO SNIMAK RUSKOG SUPERSONIČNOG PROJEKTILA: Raketa Kinžal putuje deset puta brže od brzine zvuka, a evo koliki joj je domet!
Foto: printscreen RT

uspelo testiranje

(VIDEO) PROCURIO SNIMAK RUSKOG SUPERSONIČNOG PROJEKTILA: Raketa Kinžal putuje deset puta brže od brzine zvuka, a evo koliki joj je domet!

Planeta -

Rusija je objavila da je uspešno lansirala nadzvučnu raketu "Kinžal", jedno od oružja sposobnih da nosi nuklearnu glavu, koje je ruski predsednik Vladimir Putin javno predstavio ovog meseca.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je video-snimak lansiranja rakete iz borbenog aviona i trag koji je ostao iza nje. U ministarstvu tvrde da je raketa pogodila metu.

"Kinžal" putuje deset puta brže od brzine zvuka i ima domet od dve hiljade kilometara.

Putin je u svom govoru o stanju nacije početkom marta osim sistema hipersoničnih raketa "Kinžal", prikazao krstareće rakete nove generacije, podvodne dronove, hipersoničnu interkontinentalnu raketu "Avangard", koja "udara poput meteora", zastrašujuću raketu "Sarmat", koju na Zapadu zovu "Satana", kao i lasersko oružje.

Putin je tada istakao da Rusija poseduje nova oružja kakva zasad nema nijedna druga zemlja u svetu.

"Mi smo počeli da razvijamo takve nove vrste strateškog oružja koje uopšte ne koriste balističku putanju leta pri kretanju prema cilju. To znači da je protivnukleartni sistem u borbi protiv takvog oružja beskoristan i besmislen", rekao je tada ruski predsednik.

Kurir.rs/RT

Foto printscreen facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track