Najnovije vesti

TILERSONOV OPROŠTAJ: Smenjeni američki državni sekretar uputio poruke Rusiji, Kini i Severnoj Koreji
Foto: Reuters

ODLAZEĆI DRŽAVNIK

TILERSONOV OPROŠTAJ: Smenjeni američki državni sekretar uputio poruke Rusiji, Kini i Severnoj Koreji

Planeta

Odlazeći državni sekretar SAD Reks Tilerson obratio se novinarima, nekoliko sati nakon otkaza koji mu je uručio predsednik Donald Tramp, i najavio da će Stejt department zvanično napustiti 31. marta i "vratiti se privatnom životu".

AP prenosi da je Tilerson, nakon otkaza koji američka agencija ocenjuje kao neceremonijalni odnosno neučtiv, kazao da će preneti dužnosti na zamenika državnog sekretara SAD Džona Salivana.

"Ono što je bitno jeste da se obezbedi uredna i glatka tranzicija tokom perioda u kojem zemlja (SAD) nastavlja da se suočava sa značajnim izazovima u domenu politike i nacionalne bezbednosti", kazao je juče Tilerson u krcatoj sobi za brifinge medija u Stejt departmentu.

Tilerson je izneo nekoliko spoljnopolitičkih poruka, kazavši da "ukoliko Rusija nastavi sadašnjim putem, postajaće sve izolovanija", a da "predstoji još mnogo posla da bi se razvio jasan odnos sa Kinom".

Odlazeći šef Stejt departmenta rekao je da su "postignuti prekidi vatre u Siriji, ali da još mnogo više ostaje da se učini", kao i "da je kampanja maksimalnog pritiska na Severnu Koreju uspela iznad svih očekivanja".

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Reuters

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...