Najnovije vesti

MRAČNA PROŠLOST NOVE ŠEFICE CIA: Vodila tajni zatvor za mučenje terorista! Davili ih, zatvarali u mrtvačke sanduke i to nije najgore!
Foto: AP

PRVA ŽENA NA TOJ POZICIJI

MRAČNA PROŠLOST NOVE ŠEFICE CIA: Vodila tajni zatvor za mučenje terorista! Davili ih, zatvarali u mrtvačke sanduke i to nije najgore!

Planeta
09:43h

Đina Haspel, nova šefica američke Centralne obaveštajne agencije, jedna je od najkontroverznijih zvaničnika CIA poslednjih decenija, pre svega zbog uloge koju je igrala u mučenju osoba osumnjičenih za terorizam.

Ovako je o njoj pisao Njujorker kada je, u februaru prošle godine, imenovana na mesto zamenika šefa CIA.

Od 2003. do 2005. godine, Đina Haspel bila je visokopozicionirani zvaničnik za nadgledanje tajnog programa CIA i glavna u Tajnom zatvoru za mučenje u kom su desetine osumnjičenih za terorizam izlagani divljačkom mučenju, uključujući uskraćivanje sna, zatvaranje u mrtvačke sanduke i nasilno nalivanje vode u grlo.

Godine 2002, Haspelova je bila među agentima CIA koji su bili prisutni tokom saslušanja Abua Zubejde, osumnjičenog da je pripadnik Al Kaide, koji u jednom trenutku stravičnog mučenja nije pokazivao znake života.

U utorak, Trampova administracija je saopštila da će Haspelova biti nova zamenica šefa CIA.

Čini se da je time, bar što se tiče predsednika, okončana dilema o mučenju, ukoliko je ikada i postojala.

Haspelova, koja je celu karijeru provela u CIA, bila je deo jedne od najmračnijih epizoda u istoriji te agencije: 2005. godine uništeni su snimci saslušanja Zubejde i drugog osumnjičenog Alba el Rahima el Naširija, čijem je mučenju prisustvovala tri godine kasnije.

Pošto za novo postavljenje Haspelovoj nije bila potrebna potvrda Kongresa, postavlja se pitanje da li će ikada javno odgovarati na pitanja o svojoj ulozi u prljavom ratu Amerike.

Džon Sifton, visoki zvaničnik u "Hjuman rajts voču", smatra da značaj njenog postavljenja leži u činjenici da je bila lično uključena u tajni program CIA, koji je javnosti poznat po skraćenici ZPI (R. D. I. – rendition, detention and interrogation), odnosno hvatanje, pritvaranje i ispitivanje. U okviru ovog programa, CIA ne samo da je mučila već je i kidnapovala ljude iz različitih delova sveta i često ih predavala "trećim zemljama", koje su ih mučile.

"Na lidersko mesto postavljate osobu koja je bez dileme bila umešana u nelegalan program", rekao je Sifton. Predsednik Barak Obama naredio je zatvaranje tajnih zatvora 2009. godine.

Bivši vladin zvaničnik, koji je zahtevao da ostane anoniman, rekao je da postavljenje Haspelove predstavlja osvetu CIA. "Agencija je pokazala srednji prst svima koji su ikada kritikovali ovaj program", rekao je on.

Neki od demokrata u Senatu, poput Rona Vajdena iz Oregona, uputili su protestna pisma. Viteški je od senatora da nešto pokušaju, ali postoji sumnja da će to imati nekog efekta.

Pre nego što se predsednik Tramp uselio u Ovalni kabinet, bilo je nekih nedoumica oko njegovog stava vezanog za mučenje. Tokom kampanje, Tramp je, uprkos svim dokazima, tvrdio da mučenje daje rezultate. Hvalio se da će u praksu vratiti mučenje vodom, užasnu metodu tokom koje se zatočenici gotovo udave. Posle Drugog svetskog rata, američke vlasti likvidirale su japanske vojnike zbog zločina koji su uključivali i mučenje zarobljenika vodom.

Kurir.rs/ RTS/ Njujorker

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) O OVOME SU RAZGOVARALI VUČIĆ I MIČEL!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...