Najnovije vesti

PREDSEDNIK SLOVAČKE PRIHVATIO FICOVU OSTAVKU: Slovaci ni da čuju da prekinu proteste, traže NOVE IZBORE!
Foto: Reuters, AP

KRIZA ZBOG UBISTVA NOVINARA KUCIJAKA

PREDSEDNIK SLOVAČKE PRIHVATIO FICOVU OSTAVKU: Slovaci ni da čuju da prekinu proteste, traže NOVE IZBORE!

Planeta

BRATISLAVA - Slovački predsednik Andrej Kiska pristao je na ponudu premijera Roberta Fica da se duboka kriza u Slovačkoj povodom ubistva novinara Jana Kucijaka i njegove verenice reši tako što bi Fico podneo ostavku, ali organizatori demonstracija kažu da to nije dovoljno i traže nove izbore.

Tako bi se izbegli i vanredni izbori, pošto bi Kiska imenovao novog premijera ponovo iz stranke SMER, saopštio je danas lider najmanjeg partnera u vladi, Most-Hid, Bela Bugar.

foto: AP

Robert Fico

"Predsednik Kiska pristao je na to da posle najavljene Ficove ostavke predloži novog premijera iz stranke SMER. Svih 14 poslanika Mosta-Hid potpisalo je podršku takvoj novoj vladi", kazao je lider stranke slovačkih Mađara na konferenciji za novinare u Bratislavi.

foto: AP

Bela Bugar 

Još pre predsednika, opozicije i desetina hiljada ljudi na demonstracijama "Za pristojnu Slovačku" i nezavisnu istragu ubistva novinara, upravo je Bela Bugar, kao lider najmanjeg partnera u vladi, postavio ultimatum premijeru Ficu da izgubljeno poverenje Slovaka u državu i skandal da u Slovačkoj, članici Evropske unije, može da bude ubijen novinar zbog onog što piše, može da se reši samo hitnim ostavkama, pre svega ministra unutrašnjih poslova Roberta Kalinjaka i temeljnim izmenama u vladi.

foto: Reuters

Organizatori protesta "Za pristojnu Slovačku", koji su na Trg slovačkog narodnog ustanka u Bratislavi uspeli u pohodu solidarnosti sa novinarima a protiv bahate korumpirane vlasti izvedu 2. i 9. marta desetina hiljada Slovaka širom zemlje, najviše od Plišane revolucije, saopštili su danas da im ostavka i nova vlada koju je najavio Fico više nije dovoljna i da traže vanredne izbore.

"Uveren sam da ostavka i nova vlada mogu da smire napetu situaciju. To je ono što su tražili organizatori protesta", kazao je, danas Bela Bugar.

Organizatori protesta, prijatelji ubijenog novinara i njegove kolege i mladi koji su prošle godine uspešno organizovali pohode protiv korupcije u Slovačkoj, pozvali su, međutim Slovake da i narednog petka izađu na proteste u Bratislavi i ukupno 30 gradova u Slovačkoj i pred slovačke ambasade u svetu.

foto: Fonet/AP

"Robert Fico, Andrej Danko a posebno Bela Bugar, svojom odlukom prevarili su i ponizili celu građansku javnost. Nastojanje da po svaku cenu zadrže vlast dokaz je da žele da počiste pod tepih sve korupcionaške afere. Afere o kojima je pisao ubijeni novinar Jan Kucijak", saopštili su organizatori da se protesti nastavljaju dok se Slovaci ne izbore za vanredne parlamentarne izbore.

foto: Reuters

Vladajuća koalicija i Fico odluku da nastave sa drugim premijerom i sa promenjenom najmanje trećinom ministara pravdaju potrebom da se vanredni izbori ne održe u haosu i uzavreloj atmosferi jer bi to ugrozilo stabilnost Slovačke.

Najnovije ankete raspoloženja birača agencije Fokus pokazuju da najviše političkih poena kod Slovaka u sadašnjoj krizi osvajaju nacionalisti i ekstremisti iz Narodne stranke Naša Slovačka Marijana Kotlebe, koje predsednik Kiska otvoreno naziva fašistima i, kao i premijer Fico, bojkotuje ih, a koji se sada bliže granici od 10 odsto poverenja birača sa osam odsto koliko su osvojili na parlamentarnim izborima 2016. godine.

Kurir.rs/Beta

Foto: AP, Reuters

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...