SKAJ NJUZ NAPAO BRITANSKU VLADU: U velikoj su paranoji zbog Bregzita! Potpisali niz tajnih ugovora sa kompanijama!
Foto: EPA

skriveni sporazumi

SKAJ NJUZ NAPAO BRITANSKU VLADU: U velikoj su paranoji zbog Bregzita! Potpisali niz tajnih ugovora sa kompanijama!

Planeta -

Skaj njuz saznaje da je britanska vlada potpisala niz tajnih sporazuma sa kompanijama i industrijskim grupama zbog krajnje neizvesnog ishoda Bregzita povodom trgovinske granice sa Evropskom unijom.

Izbegavanja javne diskusije o ovom pitanju automatski je raširilo zabrinutost unutar industrijskog sektora.

Vlada je bila zato primorana da potpiše niz tajnih ugovora sa kompanijama koje operišu preko britanske granice. Spekuliše se da je potpisano više desetina ovakvih ugovora.

Ovakav razvoj situacije se tumači kao vrlo neuobičajen i znak paranoje britanske vlade.

Smatra se da ovim potezom vlada želi i da stekne veći uvid u podatke o tome šta se i u kojoj meri izvozi iz Britanije u Evropsku uniju, i obrnuto unutar privatnog sektora.

Neke kompanije su odbile da potpišu ove ugovore, ističući kako vlada greši u pregovorima sa Evropskom unijom. Te kompanije smatraju da ne treba da se potencira ni na kakvim "crvenim linijama", već da tržište treba da ostane što je moguće slobodnije.

Vlada insistira da je i dalje neophodno da konkretni podaci o toku pregovaračkog procesa sa EU treba da ostanu nedostupni javnosti, zbog delikatnosti samog procesa.

Oni koji se tome protive ističu da podaci koji se nalaze u tajnom izveštaju imaju takve posledice da ne smeju biti više skriveni od javnosti i poslanika, koji uskoro treba da glasaju o bitnim aspektima Bregzita.

Kurri.rs/Skaj njuz

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) OVO SU TEME RAZGOVORA BEOGRADA I PRIŠTINE U BRISELU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja