UBISTVO NOVINARA DOVELO DO PROMENE U VRHU VLASTI: Peter Pelegrini je novi premijer Slovačke
Foto: AP

PRIHVAĆENA OSTAVKA ROBERTA FICA

UBISTVO NOVINARA DOVELO DO PROMENE U VRHU VLASTI: Peter Pelegrini je novi premijer Slovačke

Planeta -

Slovački predsednik Andrej Kiska saopštio je danas da je prihvatio ostavku premijera Roberta Fica i da će za novog predsednika vlade imenovati Ficovog dosadašnjeg zamenika Petra Pelegrinija.

Pelegrini je prethodno rekao da je predsedniku Slovačke dostavio potpise koji dokazuju da ima podršku većine u parlamentu.

Fico je ponudio svoju ostavku, pod uslovom da njegova levičarska stranka Smer, kao najjača, bude ta koja će predložiti novog premijera.

On je izneo taj predlog u vreme kada u Slovačkoj vlada velika politička kriza nastala posle ubistva istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove devojke krajem februara.

foto: AP

"Posle jučerašnje odluke koju su donela tri koaliciona partnera, mi smo obavestili predsednika o tome", rekao je predsednik stranke slovačkih Mađara "Most Hid" Bela Bugar na konferenciji za novinare.

Fico je u sredu saopštio da je spreman da podnese ostavku, ako predsednik Kiska pristane da njegovoj partiji Smer da pravo da bira budućeg šefa vlade.

Robert Fico
Robert Ficofoto: Reuters

"Danas sam ponudio ostavku predsedniku Republike. Ako predsednik prihvati, spreman sam da sutra zvanično podnesem ostavku", rekao je Fico. On je novinarima kazao da je uslov za njegovo podnošenje ostavke da se poštuju izborni rezultati i da se njegovog partiji Smer omogući da imenuje novog premijera.

foto: EPA

Desetine hiljada Slovaka izašlo je na ulice, zahtevajući temeljnu istragu ubistva novinara i njegove verenice. To su bili najveći protesti u Slovačkoj još od vremena Plišane revolucije 1989. godine.

foto: Facebook/Martina Kušnírová

Predsednik Slovačke Andrej Kiska je nedavno predložio prevremene izbore ili velike promene u vladi kao izlaz iz političke krize.

Kucijak je nađen mrtav u svom stanu, zajedno sa verenicom, a radio je na priči o vezama italijanske mafije sa Ficoom. Jan Kucijak i njegova verenica nađeni su mrtvi u njihovom domu 25. februara 2018.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) MINISTRI NISU BOGOM DANI, A NI JA! Brnabićka najavila svoj odlazak i rekla od koga to zavisi!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track