SAUDIJSKI PRINC SOPSTVENU MAJKU STRPAO U ZATVOR! Laže oca da je na lečenju u inostranstvu
Foto: AP

Boji se da mu ne uzdrma vladavinu

SAUDIJSKI PRINC SOPSTVENU MAJKU STRPAO U ZATVOR! Laže oca da je na lečenju u inostranstvu

Planeta -

Saudiski princ i naslednik kraljevstva Mohamed bin Salman, koji je u borbi za krunu preskočio strica Mohameda bin Najefa i trojicu polubraće, sakrio je svoju majku od svog oca, kralja Salmana, jer se ona, navodno, protivila njegovom beskrupuloznom usponu.

Mohamed bin Salman je navodno majku Fahdu bin Falah bin Sultan bin Hatlin zatvorio u kućni pritvor pre nego što je prošle godine imenovan za naslednika, a 82-godišnjem kralju Salmanu rekao je da je njegova treća supruga već dve godine na lečenju van zemlje. Pitanje je, naravno, kako se kralj pomirio s takvom izmišljotinom, ili je ipak već prestar da bi razotkrio laž. Bin Salman se, kažu izvori, boji da bi njegova majka mogla da okrenula oca protiv naglog odabira Mohameda na uštrb niza drugih, manje agresivnih, kandidata za presto.O njoj se ne zna gotovo ništa osim da potiče iz plemena Ajman čiji je vođa bio njen deda Rakan bin Hatlin.

Pošto je izbacio Mohameda bin Najefa kao naslednika krune Mohamed bin Salman pokušao je da se pokaže kao modernizator izrazito konzervativnog kraljevstva. Planira da ukinuti zabranu da žene voze, dok će u Rijadu sagraditi centar za zabavu, ali kako stručnjaci kažu, iza fasade liberalizacije skriva se čovek koji postaje sve moćniji koji u senci radi stvari šokantne čak i za Saudijsku Arabiju. Otkada je i formalno postao desna ruka ocu, čak je 133 ljudi pogubljeno (u odnosu na 67 u prethodnih osam meseci).

Iako će žene formalno možda smeti da voze i dalje neće smeti da se obrazuju, putuju ili zapošljavaju bez muške dozvole. O njegovom najranijem detinjstvu malo je poznato.

Njujork tajms je 2015. izneo detalje o tome koliko je neočekivan bio njegov uspon na vlast, jer princ Mohamed bin Salman al Saud ima tri polubrata koji su se do tada smatrali kandidatima za najviše uloge u vlasti. Sve ih je preskočio. Biznis insajder navodi da princ ima diplomu iz prava sa Univerziteta kralj Saud u Rijadu i da je prošao nekoliko savetničkih pozicija uz svog oca. Ono što list ne pominje jeste da je reč o sasvim drugačijem pravu nego u najvećem delu sveta, a to je šerijatsko pravo.

Princ Salman, koji je na čelu antikorupcijskog odbora, tokom svoje konsolidacije moći proveo je i pravu čistku tokom koje je niz prinčeva i visokorangiranih saradnika zatvorio u luksuzni Ric-Karlton u Rijadu.

Među uhapšenima su bili i milijarder biznismen, princ Alvalid bin Talal, bivši šef kraljevskog dvora Kaled Al-Tuvaidžiri i saudijski medijski mogul Valid Al-Ibrahim. Razlozi za ovakav potez leže u društvenim normama inače plemenski povezane Saudijske Arabije u kojem vređanje porodičnih glavešina i starijih osoba ima teške posledice. Savremeno kraljevstvo uvek je imalo vođstvo izabrano koncenzusom između različitih, ponekad i konkurentskih izdanaka kraljevske loze, koji su svi potekli od utemeljitelja Abdulaziza al-Sauda poznatog i kao Ibn Saud.

General iranske Nacionalne garde Kasem Sulejmani je još 2016. rekao da su velike šanse da nestrpljivi princ ubije svoga oca i preuzme presto.

Kurir.rs/Express.hr

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track