RUSKI BIOLOG RASKRINKAO BRITANCE: Ako znaju da je Skripalj otrovan novičokom, to znači da mogu i da ga naprave!
Foto: Reuters

TROVANJE AGENTA

RUSKI BIOLOG RASKRINKAO BRITANCE: Ako znaju da je Skripalj otrovan novičokom, to znači da mogu i da ga naprave!

Planeta -

"Ako je Britanija toliko čvrsto uverna da je Sergej Skripalj otrovan gasom novičok, to znači da oni imaju formulu tog gasa, njegove uzorci i u stanju su da ga proizvode", rekao je stručnjak za biološko oružje Ilja Duhovlinov i dodao da su tvrdnje Londona'sa hemijske tačke gledišta apsurdne.

"Tehnički, nije teško proizvesti ovaj gas, ali su za taj postupak potrebne izuzetno ozbiljne bezbednosne mere. Potrebni su posebni alati: odela, kapuljača... Bez takvih mera zaštite svi koji bi na njemu radili brzo bi umrli", objašnjava stručnjak.

I ruski izaslanik u OEBS, Aleksandar Lukaševič rekao je da je nervni agens "novičok", za koji London tvrdi da je korišćen za trovanje bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije, možda proizveden u britanskoj vojnoj laboratoriji u Porton Daunu kod Solsberija, grada u kojem su Skripaljevi nađeni u komi.

"Sasvim slučajno, vladina laboratorija zadužena za oružje za masovno uništenje nalazi se u blizini Solsberija, u Porton Daunu. Ako London sa sigurnošću navodi da je taj nervni agens novičok, to znači da oni tamo imaju formulu i uzorke - a sasvim je moguće da oni to i proizvode", rekao je u četvrtak Lukaševič.

Prema njegovim rečima, "izumitelj ovog agensa, V. Mirzojanov, preselio se u SAD pre mnogo godina".

"Tamo je odveden zajedno sa dokumentacijom koja sadrži precizne informacije o tom hemijskom agensu", rekao je Lukaševič na sednici stalnog komiteta OEBS.

Kako je dodao, što se tiče Ruske Federacije, "nijedan razvojno-istraživački rad pod šifrom "novičok" nikada nije organizovan u toj zemlji".

Sergej i Julija Skripalj pronađeni su u besvesnom stanju na klupi ispred tržnog centra u engleskom gradu Soslberiju, 4. marta.

Predsednik PS OEBS: Verodostojno istražiti slučaj Skripalj

Predsednik Parlamentarne skupštine OEBS Georg Cereteli izrazio je zabrinutost zbog, kako je naveo, očiglednog trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Britaniji, pozvavši vlasti da sprovedu "verodostojnu i transparentnu istragu".

Cereteli, inače poslanik iz Gruzije, istakao je da "odgovorni za ovaj stravičan zločin moraju biti privedeni pravdi", saopštio je u četvrta OEBS.

"Parlamentarna skupština OEBS solidarna je sa Velikom Britanijom, zemljom učesnicom OEBS, i očekuje punu saradnju svih strana u tekućoj istrazi", navodi se u saopštenju, povodom trovanja Skripalja i njegove ćerke nervnim agensom 4. marta u britanskom gradu Solsberiju.

Predsednik Parlamentarne skupštine OEBS poželeo je Sergeju i Juliji Skripalj potpun i brz oporavak.

Kurir.rs/ Tanjug/ News-front.info

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track