(VIDEO, FOTO) NIJE NI ČUDO DA SE SRUŠIO: Most u Majamiju sagradili za samo 6 sati! Pao je posle 6 dana!
Foto: AP

STRAHOTA!

(VIDEO, FOTO) NIJE NI ČUDO DA SE SRUŠIO: Most u Majamiju sagradili za samo 6 sati! Pao je posle 6 dana!

Planeta -

Nadvožnjak za pešake u Majamiju, koji se juče strušio i ubio najmanje šest osoba, izgrađen je popularnom, ali novom tehnologijom za samo šest sati.

Novu tehnologiju, nazvanu ABC, promovišu kao brzu i bezbednu, ali to što se most postavljen u subotu srušio u četvrtak demantuje taj EPP.

Kompletan pešački deo, dug 53 metra, napravljen je na prostoru kraj 8. jugoistočne ulice, koja je zapravo auto-put sa sedam traka, pa je dovezen i postavljen za samo šest sati, saopštio je Međunarodni univerzitet Floride. Most je bio projekat tog univerziteta i Univerzitetskog centra Svitvoter.

1 / 8 Foto: Reuters

Ovo je bio najveći nadvožnjak koji je na ovaj način izgrađen i to od posebne vrste betona koji "sam sebe čisti" (upija zagađenje iz vazduha). A o kvalitetu najbolje govori činjenica da je floridski republikanski senator Marko Rubio zvanično zatražio od Ministarstva saobraćaja da razmotri "dizajn, konstrukciju i rušenje" ovog mosta.

"Koji su bezbednosni standardi primenjeni da se obezbedi da brzina ne utiče na vibriranje konstrukcije mosta?", napisao je on ministarki saobraćaja Elejn Čao. "Kakvi su materijali upotrebljeni za izgradnju nadvožnjaka i ko ih je napravio? Konačno, o koje bezbednosne procedure su se oglušili u ovom slučaju?", zahteva odgovore Rubio.

Drugi floridski senator, Mario Dijaz-Balart, kaže da je projekat nadzirala građevinska firma BDI iz Luivila i da je to "superčuvena kompanija, pa je zato ovo šokantno".

BDI je u saopštenju izrazila "duboko žaljenje" zbog rušenja mosta.

Kurir.rs/NBC News

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track