USRED KRIZE IZMEĐU LONDONA I MOSKVE: Britanska policija otvorila istragu o ubistvu ruskog biznismena Nikolaja Gluškova
Foto: Facebook Printscreen

tenzije oko istrage

USRED KRIZE IZMEĐU LONDONA I MOSKVE: Britanska policija otvorila istragu o ubistvu ruskog biznismena Nikolaja Gluškova

Planeta -

Britanska policija pokrenula je danas istragu o smrti ruskog biznismena Nikolaja Gluškova.

U Velikoj Britaniji pokrenuta je istraga o ubistvu u slučaju Nikolaja Gluškova koji je pre par dana pronađen mrtav u svom stanu u Londonu, saopštila je policija, prenosi Rojters. "Istraga o ubistvu pokrenuta je nakon dobijenih rezultata obdukcije posmrtnih ostataka 68-godišnjeg ruskog biznismena Nikolaja Gluškova", navodi se u Londonskoj policiji, dodajući da je uzrok smrti bilo davljenje što je potvrdila i njegova ćerka Natalija.

Gluškov je bio blizak prijatelj pokojnog ruskog oligarha Borisa Berezovskog. U stanu su ga mrtvog pronašli njegova porodica i prijatelji kasno u ponedeljak 13. marta uveče.

Njegova smrt dolazi usred tenzija između Londona i Moskve zbog afere Sergeja Skripalja, bivšeg ruskog agenta koji je 4. marta otrovan na jugozapadu Velike Britanije. Britanske vlasti smatraju da je Rusija odgovorna za njegovu smrt.

Britanska policija je navela da nema dokaze o vezi između ta dva slučaja.

Gluškov, bivši kadar ruske aviokompanije Aeroflot devedesetih godina, bio je osuđen na osam godina zatvora u odsustvu u martu 2017. godine u Rusiji. Optužen je da je aviokompaniji naložio da 20 miliona dolara prebaci na njegove bankarske račune u Švajcarskoj.

Krivični postupak je pokrenut dok je Gluškov bio poslovni partner Berezovskog koji je pronađen mrtav u svojoj rezidenciji kod Londona 2014. godine. Pronađen je obešen a Gluškov je tada izrazio sumnju da je izvršio samoubistvo.

Kurir.rs/Beta

Foto: FB Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja