(VIDEO) ŠEF IZRAELSKIH OBAVEŠTAJACA RAZOTKRIVA POZADINU TROVANJA BIVŠEG ŠPIJUNA: Evo zašto Izrael nije potpisao deklaraciju protiv Rusije u slučaju Skripalj
Foto: Printscreen, EPA

britanske tvrdnje pune rupa

(VIDEO) ŠEF IZRAELSKIH OBAVEŠTAJACA RAZOTKRIVA POZADINU TROVANJA BIVŠEG ŠPIJUNA: Evo zašto Izrael nije potpisao deklaraciju protiv Rusije u slučaju Skripalj

Planeta -

Predsednici SAD i Francuske, Donald Tramp i Emanuel Makron, kao i premijerke Nemačke i Velike Britanije, Angela Merkel i Tereza Mej, potpisali su 15. marta zajedničku izjavu protiv Rusije u tonu kakav nije upotrebljavan ni u jeku Hladnog rata, a razlog je navodna odgovornost ruske države za trovanje bivšeg dvostrukog špijuna i ruskog prebega Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije. Na tom dokumentu fale potpisi drugih "saveznika", a zašto ga Izrael nije potpisao otkriva Jakov Kedmi, bivši šef obaveštajne službe Nativ.

"Mi, lideri Francuske, Nemačke, Sjedinjenih Država i Velike Britanije, ogorčeni smo zbog napada na Sergeja i Juliju Skripalj u Solsberiju 4. marta 2018. godine. Britanski policajac, koji je takođe bio žrtva napada, i dalje je u teškom stanju. Životi mnogih nevinih Britanaca bili su u opasnosti. Ova upotreba nervnog agensa vojnog dizajna, stvorenog u Rusiji, bila je prvi hemijski napad u Evropi posle Drugog svetskog rata. Ovo je napad na britanski suverenitet, a svaka upotreba takve supstance od strane neke države jasno je kršenje Konvencije o hemijskom oružju i međunarodnog prava. To je pretnja našoj zajedničkoj bezbednosti", piše na početku ove izjave.

Na dokumentu upadljivo fale potpisi Izraela i drugih američkih i britanskih saveznika, a bivši načelnik izraelske obaveštajne službe Nativ, Jakov Kedmi, kaže da je razlog što se Izrael nije pridružio saveznicima u osudi Rusije to što nema dokaza o umešanosti Moskve i nedoslednost u britanskoj verziji.

"U ovakvim slučajevima je vrlo retko da neko upotrebljava sredstvo pomoću kog možete da otkrijete počinioce. Materija koja je upotrebljena, bar kako Britanci tvrde, potpuno je neprikladna u tom smislu", kaže Kedmi i dodaje da je Izrael osudio samo trovanje, ali je odbio da imenuje Rusiju kao krivca.

Kedmi kaže da cilj i način pokušaja likvidacije Skripalja, za što se optužuje Rusija, izgledaju potpuno nelogično.

"Sam po sebi, Sergej Skripalj nije bio od takve vrednost da bi protiv njega morale da se preduzimaju tako jake mere. Ima mnogo 'vrednijih' prebega, a 'vrednost' se meri prema informacijama koje prebeg ima. Skripalj je još 2004. rekao ruskim istražiocima sve što je znao i šta je već dao britanskoj strani", kaže Kedmi. On procenjuje da je Skripalj za Rusiju nevažan.

"Čudno izgleda i prihvaćena londonska verzija trovanja Skripalja nervnim agensom 'novičok'. Vrlo retko se upotrebljavaju sredstva pomoću kojih odmah možete da nađete počinioca", kaže bivši šef izraelskih obaveštajaca.

"Novičok nije najdelotvorniji jer ostavlja tragove. Na primjer, kada je 1959. sovjetska obaveštajna služba ubila vođu ukrajinskih nacionalista Stjepana Banderu u Nemačkoj, zapadnonemačka strana nije znala kako je likvidiran. I nikada ne bi ni saznala da im sve nije ispričao Bogdan Stašinski", rekao je Kedmi. Inače, Bogdan Stašinski je bivši oficir KGB i špijun koji je ubio ukrajinske nacionaliste Ljeva Rebeta i Stjepana Banderu kasnih '50-ih godina prošlog veka, a prebegao je u Zapadni Berlin 1961. godine.

foto: Wikipedia

Stjepan Bandera

Bivši šef Nativa kaže da bi Moskva, da je zaista htela da eliminište Skripalja, koristila bi bolje metode od onih koje su se koristile '50-ih u Sovjetskom Savezu.

"Ne mogu ni da pomislim da je opao nivo rada ruskih obaveštajnih službi pala. Naprotiv", procenjuje on i dodaje da ne samo da nema dokaza da je Skripalj otrovan "novičokom", nego nema ni dokaza da je gas proizveden u Rusiji. Rusija nije ekskluzivni vlasnik formule tog gasa jer je Vil Mirzajanov, tvorac "novičoka", prebegao u SAD sa sve formulom i dao je Amerikancima. Osim toga, ovaj nervni agens je '90-ih godina prošlog veka čak bio na raspolaganju raznim kriminalnim organizacijama i oligarsima.

Sve ove okolnosti dovode u sumnju istinitost britanske verzije o uključenosti ruskih tajnih službi, sažima Jakom Kedmi.

"Britanci su više puta morali priznati da su o ovakvim stvarima otvoreno lagali u političke svrhe", ističe izraelski obavještajac. On kaže da ne stoji ni tvrdnja da je Skripaljeva ćerka Julija donela gas iz Moskve jer je trovanje moglo lako da se izvede iz specijalizovane laboratorije "Porton daun" u neposrednoj blizini Solsberija, gde su njih dvoje otrovani.

"Čudan komšiluk mesta incidenta i hemijske laboratorije 'Porton daun' u neposrednoj blizini Solsberija, gde su otrovani Skripalj i njegova ćerka Julija, navodi na zaključak da mlada Ruskinja uopšte nije donela nervni agens u prtljagu iz Moskve, nego da je otrov već bio spreman u Britaniji", zaključuje Kadmi.

Kurir.rs/Logočno.com

Foto: Printscreen, EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) OVO SU TEME RAZGOVORA BEOGRADA I PRIŠTINE U BRISELU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track