EVA JE PREŽIVELA ZLOGLASNOG MENGELEA: Ubrizgao mi je smrtonosni virus, ali sam se izvukla! Evo kako sam naučila da ostavim prošlost iza sebe
Foto: Youtube/Printscreen

ISPOVEST IZ AUŠVICA

EVA JE PREŽIVELA ZLOGLASNOG MENGELEA: Ubrizgao mi je smrtonosni virus, ali sam se izvukla! Evo kako sam naučila da ostavim prošlost iza sebe

Planeta -

Neverovatan život Eve Mozes Kor počeo je u januaru 1934. godine u rumunskom okrugu Salaj, tik uz granicu s Mađarskom.

Odrasla je u seocetu Porc, u velikoj porodici uz dve starije sestre i bliznakinju Mirijam.

Otac i majka bili su zemljoposednici i bavili su se poljoprivredom, sve do 1940. kada su selo okupirali mađarski naoružani nacisti. Za porodicu je to bio početak pakla, jer su bili jedini Jevreji u okrugu. Otac i dve starije sestre odvojili su se od Evine majke, koja je zgrabila bliznakinje i povela ih sa sobom. To je bio poslednji put da je Eva videla oca i sestre Edit i Aliz.

foto: Reuters/Kacper Pempel

Porodica je u maju 1944. godine vozom transportovana u Aušvic, a tamo su se odvojile i od majke.

"Na ulazu u logor su nas razdvojili. Sećam se da je nemački vojnik pitao mamu jesmo li Mirijam i ja bliznakinje, a kad je rekla da jesmo, odmah nas je odvojio od nje. Počele smo da plačemo, a i naša majka je počela jako da plače. Nismo imale pojma da je to poslednji put da vidimo mamu i da ćemo sestra i ja biti isporučene takozvanom Anđelu Smrti", ispričala je.

foto: Profimedia

Tada već 10-godišnju Evu i Mirijam pridružili su grupi od oko 1.500 dece na kojima je zloglasni doktor Jozef Mengele sprovodio najokrutnije medicinske eksperimente. Naročito su ga zanimali blizanci jer je hteo da otkrije njihovo genetsko poreklo, budući da je želeo da stvori 'čistu arijevsku rasu'.

"Doveli su nas u prostoriju po kojoj su trčali pacovi, a ljudi su bili iznemogli, bolesni i puni vaši. U toaletu je na podu ležalo troje mrtve dece. U tom trenutku čvrsto sam u sebi odlučila da ću učiniti sve što je moguće da Mirijam i ja ne završimo svoj život na tom prljavom podu", priseća se Eva koja je zajedno sa sestrom nekim čudom preživela Mengeleovu torturu.

foto: Youtube/Printscreen

Evi je ubrizgao dozu smrtonosnog virusa. Mengele je rekao da joj s tom dozom preostaje još najviše dve nedelje života. Njena borba za život trajala je mnogo duže.

Gubila je svest i vraćala se u život zbog visoke temperature nekoliko desetina puta. Bila je na samrti, ali je preživela. Baš kako je i obećala sebi i sestri, Eva i Mirijam dočekale su dolazak Crvene Armije i napustile su logor. Posle Drugog svetskog rata preselile su u Izrael i tamo se nastanile.

Eva se kasnije udala za bivšeg logoraša iz Buhenvalda i zajedno su preselili u SAD i dobili dvoje dece.

"Tek nakon što mi je umrla sestra, odlučila sam da je vreme da prestanem da mrzim i da svoju prošlost ostavim iza sebe", kaže Eva koja je 1984. osnovala Udruženje "CANDLES" - za decu koja su preživela nacističke laboratorijske eksperimente.

1995. godine osnovala i pokrenula Muzej Holokausta i edukacioni centar "CANDLES" u kojem je objašnjavala šta su sve proživljavala deca uz Mengelea i njegove genetičke eksperimente.

Ali, ova izvanredna žena uspela je ono što malo kome polazi za rukom.

"Od tad sam odlučila da pokažem ljudima kako se prašta. Oprostila sam čak i Mengeleu. Opraštam i svim nacistima zbog njihovih zločina. Istog trenutka kad sam odlučila da oprostim, sav moj bol koji se u meni sakupljao više od 50 godina, istog trenutka je nestao i osetila sam neverovatno olakšanje. Prestala sam da budem žrtva Aušvica i prestala da budem zarobljenica svoje prošlosti", kaže ona.

I danas putuje svetom i neumorno širi svoju poruku mira, ljubavi i oproštaja.

Kurir.rs/Express.hr Foto: Youtube/Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) OVO SU TEME RAZGOVORA BEOGRADA I PRIŠTINE U BRISELU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track