(VIDEO) ZOVU IH PUTINOVI DUHOVI: O ovoj najmoćnijoj službi u Rusiji malo se zna, a evo i zašto!
Foto: Printscreen Facebook

strogo poverljivo

(VIDEO) ZOVU IH PUTINOVI DUHOVI: O ovoj najmoćnijoj službi u Rusiji malo se zna, a evo i zašto!

Planeta -

Federalna služba obezbeđenja (FSO) najtajnija je specijalna organizacija u Rusiji, zatvorenija čak i od FSB.

Ova moćna služba potekla je iz Devetog direktorata KGB-a, još u vreme Sovjetskog saveza. Njihov primarni zadatak joj je bezbednost ruskog predsednika Vladimira Putina. FSO je do te mere zatvoren da se sve informacije o ovoj organizaciji mahom baziraju na pretpostavkama.

Javnosti se ne saopštavaju nikakvi izveštaje o operacijama FSO, a ono što se zna iz pisanja ruskih medija mahom je šturo štivo koje se ne dopunjuje već godinama. Upravo zbog njihove tajnovitosti nazivaju ih i "duhovima".

Službu je 16 godina vodio general Jevgenij Murov, stari kolega Vladimira Putina iz dana kada su službovali u KGB. Nakon penzionisanja Murova, kontrolu nad FSO 2016. preuzeo je njegov zamenik Dmitrij Kočnjev.

Pretpostavlja se da ima oko 50.000 uniformisanih pripadnika, kao i nekoliko hiljada onih koji rade u dubokoj tajnosti. Pored toga, oni kontrolišu famozni "čeget" - aktovku u kojoj se nalaze kontrole za nuklearno naoružanje Rusije.

Iako je primarni zadatak FSO da zaštite predsednika Rusije, njihovi pripadnici staraju se za bezbednost sudija, ministara, visokih zvaničnika, a neretko i zaštićenih svedoka.

Ruska "Novaja gazeta" pisala je da FSO ima bar dvojicu Putinovih dvojnika, koji se koriste za potrebe "egzibicija" poput plovidbe mini podmornicom po morskom dnu, pilotiranje avionom i slične po život opasne aktivnosti.

Identitet pripadnika FSO drži se u nasjtrožoj tajnost, mada ruski mediji pišu kako se agentima u nekoliko navrata "omaklo", te su na društvene mreže postavljali svoje fotografije sa velikih događaja na kojima su pratili predsednika Putina. Ipak, te slike su ekspresno nestale i više se ne mogu pronaći na internetu.

Kako je pisao ruski portal "Russia Beyond", FSO ima pravo da vrši operativnu istragu, prisluškuje razgovore, otvara pisma, privodi građane, pretresa stanove i konfiskuje automobile. Pod njihovom kontrolom je svaka 12. ulica u Moskvi, a o svim građanima koji u njima žive vode se posebni dosijei.

Ruski portal RBK pisao je o "nemilosrdnom ratu među ruskim tajnim službama", koji se vodio za primat i naklonost predsednika. U tom sukobu FSO je, prema pisanju tog portala, odneo pobedu nad FSB.

Kako navodi "Komersant", FSO je u tom periodu (pred kraj prve dekade 2000-ih godina) preuzeo i kontrolu nad tokovima novca, resursima i imovinom, a provladini mediji su o ovoj službi neretko izveštavali u hvalospevima, nazivajući je "svemoćnom organizacijom iz senke".

Ono što se zna jeste da FSO danas obavlja sve one zadatke koje je nekada sa surovim uspehom obavljao KGB: Niko nije nedodirljiv, pod konstantnom prismotrom su ministri, guverneri, opozicija...

Kurir.rs/rbth.com

Foto printscreen facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track