Najnovije vesti

TVORAC NOVIČOKA: Trovanje Skripalja uopšte ne liči na Ruse, evo ko bi mogao da stoji iza toga!
Foto: Reuters

TEHNOLOGIJA PROIZVODNJE SE RAZLIKUJE

TVORAC NOVIČOKA: Trovanje Skripalja uopšte ne liči na Ruse, evo ko bi mogao da stoji iza toga!

Planeta

Leonid Rink, jedan od tvoraca "novičoka", kojim su navodno otrovani bivši ruski dvostruki agent Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija, smatra da Britanci ne daju Rusima uzorak te supstance, jer bi odmah moglo biti utvrđeno da nije napravljena u Rusiji.

"Zašto mislite da Britanci odbijaju da daju uzorke Moskvi? Jer bez obzira na to koliko su stručnjaci probali, tehnologija proizvodnje se uvek malo razlikuje. To je neka vrsta 'rukopisa'. Tada bi odmah postalo jasno da ovo nije ruska tehnologija", rekao je Rink.

Rink je dodao da je uzorak iz Solzberija poput "otiska prsta" za forenzičara.

"Moglo bi se lako utvrditi da otrov nije napravljen u Rusiji," naglasio je.

Rink je rekao da napad ne liči na "moskovski rad" jer oni nisu odmah umrli i dodao da bi Britanci mogli da stoje iza napada na Skripalja.

"Teško je poverovati da su Rusi umešani budući da su svi otrovani još živi. Takva neverovatna nesposobnost (ruskih) špijuna jednostavno bi bila smešna i neprihvatljiva", rekao je on.

Rink je potvrdio da je za vreme Sovjetskog saveza radio u vojnoj ustanovi gde je razvijen nervni agens "novičok".

Upitan da li je on jedan od tvoraca tog agensa rekao da jeste. "Da, to je bila osnova za moju doktorsku disertaciju", rekao je Rink

On ističe da je Britancima dostupna tehnologija pravljenja "novičoka" i napominje da je sve formule potrebne za stvaranje te supstance ranije obelodanio hemičar Vil Mirzajanov, koji je emigrirao u SAD.

Nijedan imalo vešt ruski "diverzant" neće koristiti isključivo preparat ruskog porekla i sa ruskim nazivom, navodi Rink i procenjuje da Rusija apsolutno nema motiv za napad na Skripalja.

Tvrdnje da su stvari Skripaljeve kćerke Julije bile obrađene otrovom još u Moskvi potpuno su neosnovane, jer ona u tom slučaju ne bi stigla do Londona, tvrdi Rink.

Ranije je britanski Telegraf, pozivajući se na izvore u lokalnim obaveštajnim službama, javio da je sadržaj kofera Julije Skripalj mogao biti obrađen otrovnim agensom još u Moskvi.

Kurir.rs/ Sputnjik/ Tanjug

Foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) „VELIKI BRAT“ U Vladi Srbije! Vulin špijunira Zoranu i Jadranku?!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...