NEMAČKI INVESTITORI U STRAHU OD TRGOVINSKOG RATA: Ako se krene u odmazdu zbog Trampove odluke, posledice po EU će biti velike
Foto: EPA

NOVE CARINE

NEMAČKI INVESTITORI U STRAHU OD TRGOVINSKOG RATA: Ako se krene u odmazdu zbog Trampove odluke, posledice po EU će biti velike

Planeta -

Strepnja od mogućeg izbijanja trgovinskog rata zbog američkih tarifa na čelik i aluminijum nagrizla je raspoloženje investitora u izvozno orijentisanoj Nemačkoj.

Indeks ekonomskog raspoloženja stropoštao se na 5,1 poen u martu sa februarskih 17,8 poena, a glavni razlog su pesimističnije ocene perspektive za naredne mesece, dok su procene aktuelne situacije minimalno snižene u odnosu na prošli mesec, saopštio je Istraživački insitut ZEV.

Istraživanje je zasnovano na intervjuima sa investicionim analitičarima koji su prognozirali kako će se stvari odvijati u najvećoj evropskoj ekonomiji.

Iz instituta ZEV u Minhenu su saopštili danas da je "zabrinutost zbog globalnog trgovinskog konflikta, koji inicira SAD, učinila stručnjake opreznijim u prognozama".

Nove carine na uvoz čelika i aluminijuma koje je predložio američki predsednik Donald Tramp podigle su strahovanja da bi drugi trgovinski partneri, uključujući

i Evropsku uniju, mogli da posegnu za odmazdom.

Ovo posebno izaziva zabrinutost u Nemačkoj, čija se ekonomija uveliko oslanja na izvoz automobila i mašina. Prema podacima Svetske banke, ovaj izvoz je činio 46 odsto ukupnog godišnjeg BDP-a Nemačke u 2016. godini, dok je uporedni podatak za Sjedinjene Države 12 procenata.

Istraživanje ZEV-a reprezentuje raspoloženje među tržišnim ekspertima, a ne među industrijskim rukovodiocima, navodi se.

Šef Evropske centralne banke Mario Dragi izjavio je da će početni uticaj predloženih američkih tarifa na čelik i aluminijum biti mali, ali da će posledice po ekonomiju 19 zemalja koje koriste zajedničku valutu evro biti mnogo veće ako Trampov potez dovede do odmazde trgovinskih partnera i ako se uvozna ograničenja prošire na druge kategorije robe.

Tramp je nedavno tvitovao da bi u slučaju uzvratnih mera, Sjedinjene Države mogle da oporezuju uvoz evropskih automobila.

EU je objavila listu američkih proizvoda koji bi mogli biti na meti carina, a među njima su kukuruz šećerac, kikiriki puter, sok od pomorandže, brusnica, burbon, cigare, duvan za žvakanje, šminka, farmerke, ravno valjani čelik, kožne cipele, jedrilice i motocikli.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track