TINEJDŽERKA POPILA DVE LIMENKE, PA UMRLA, A SAD SE CELA ZEMLJA DIGLA NA NOGE: Kanada hoće da ograniči prodaju zaslađenih alkoholnih pića
Foto: Profimedia

KOBNA KOMBINACIJA ŠEĆERA I ALKOHOLA

TINEJDŽERKA POPILA DVE LIMENKE, PA UMRLA, A SAD SE CELA ZEMLJA DIGLA NA NOGE: Kanada hoće da ograniči prodaju zaslađenih alkoholnih pića

Planeta -

Zvaničnici kanadske agencije za hranu i lekove dobili su uputstva da razmotre mogućnosti ograničavanja prodaje visoko zaslađenih alkoholnih pića posle smrti tinejdžerke u Kvebeku koja je konzumirala dve limenke takvog pića.

"Duboko me zabrinjava sve veća dostupnost i privlačnost pojedinačnih pakovanja visoko zaslađenih alkoholnih pića kao i činjenica da sve više mladih završi u bolnici posle konzumacije tih proizvoda", izjavila je ministarka zdravlja Žinet Petitpas Tejlor.

"Skladno tome, naložila sam ministarstvu da preduzme sve potrebne mere kako bi se rešio taj problem", poručila je.

Predlog predviđa ograničenje veličine pojedinačnog pakovanja ili sadržaja alkohola u takvom piću.

Novi propis bi se primenjivao na sva alkoholna pića koja "prelaze određeni limit udela šećera, uključujući ona koja sadrže veštačke zaslađivače", navodi se u saopštenju kanadskog ministarstva zdravlja.

Takav predlog ne bi se odnosio na likere ili desertna vina, napominju.

Ministarstvo poziva sve učesnike da razmotre promene u oglašavanju, prodaji i označavanju radi smanjenja rizika tih proizvoda.

Kanadsko tržište je prema rečima zvaničnika poslednjih godina preplavljeno pićima koja su snažno aromatizovana i sadrže veliku količinu šećera ili zaslađivača, a sadrže alkohola koliko i četiri čaše vina.

Pažnju javnosti na taj problem skrenula je vest o smrti 14-godišnje devojčice koja je prošlog meseca pronađena mrtva nedaleko od potoka iza srednje škole u Lavalu u Kvebeku. Izveštaj mrtvozornika potvrdio je da je konzumirala dve limenke slatkog alkoholnog pića koje je sadržavalo 11,9 odsto alkohola.

Pre skoro dve nedelje kanadsko ministarstvo zdravlja objavilo je da će ispitati sigurnost takvih pića za konzumaciju i najavilo sve potrebne mere kako bi zaštitilo zdravlje i bezbednost građana.

"Mnoga alkoholna pića sadrže snažne pojačivače ukusa i veliki udeo šećera, zbog čega potrošači možda ne uviđaju koliko alkohola zapravo konzumiraju", navodi se.

Upozorili su takođe da pojedinačna pakovanja takvih proizvoda sadrže više alkohola od tri standardna alkoholna pića.

Posle vesti o smrti tinejdžerke prodavnice u Kvebeku odmah su s polica povukle kofeinsko alkoholno piće "FCKD Up" koje je navodno konzumirala.

Proizvođač tog pića objavio je da su promenili mišljenje o toj kategoriji pića, dodajući kako ona "ne bi trebalo ni da postoji". Odlučili su da prestanu s proizvodnjom pića "FCKD Up".

Kurir.rs/Index.hr Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track