MASOVNO TROVANJE ROMA U RUSIJI: Zbog gvožđa sekli kanistere sa amonijakom, među 20 povređenih i deca
Foto: Profimedia

strava

MASOVNO TROVANJE ROMA U RUSIJI: Zbog gvožđa sekli kanistere sa amonijakom, među 20 povređenih i deca

Planeta -

Preko 20 ljudi, uključujući i nekoliko dece, izloženo je "gasu" u ruskom selu, a uzrok trovanja je verovatno amonijak.

Incident se dogodio u "Ciganskom selu" u zajednici Kalinjin, 500km južno od Moskve, izjavio je izvor RIA Novosti. "Trovanje se desilo nakon otkrića i pokušaja otvaranja kanistera sa nepoznatom supstancom. Ukupno je u bolnicu odvedeno 29 osoba, uključujući i 9 dece ", rekao je izvor.

"Prema preliminarnim podacima, lokalni stanovnici su otvarali kanistere sa amonijakom i verovatno je gas koji je preostao u njima izazvao trovanje", kaže isti izvor.

Izvori iz policije tvrde da kanisteri sadrže amonijak, opasnu supstancu koja uzrokuje brzu iritaciju kože i očiju, zapaljenje nosa, grla i respiratornog trakta, kao i teške opekotine. Trenutno se 17 osoba leči u lokalnim bolnicama, uključujući i tri maloletna lica. Lokalna zvaničnik Ministarstva za vanredne situacije rekao je TASS-u da su ljudi izloženi sumpor-dioksidu, toksičnom gasu koji ugrožava život koji ima teške respiratorne probleme, uključujući i teško disanje. Neki lokalni stanovnici u pretežno romskom selu koji sakupljaju otpadno gvođže pokušali su da otvore rezervoare za gas, dodala je ona.

Kurir.rs/RT

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja