RUSIJA OPTUŽUJE: Britanija ima laboratorije u kojima testira hemijsko oružje, a naučnik koji zna formulu novičoka radi za SAD
Foto: Reuters

MOSKVA TRAŽI UVID U SKRIPALJEV SLUČAJ

RUSIJA OPTUŽUJE: Britanija ima laboratorije u kojima testira hemijsko oružje, a naučnik koji zna formulu novičoka radi za SAD

Planeta -

Britanske vlasti su ili nesposobne da se zaštite od terorističkih napada na svojoj teritoriji ili su napad same osmislile, navodi se u zajedničkom saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva odbrane povodom slučaja Sergeja Skripalaj, bivšeg špijuna koji je otrovan u engleskom Salsburiju.

"Rusija nikome ništa ne duguje i ne snosi nikakvu odgovornost za akcije ili nedostatak akcija na britanskom tlu", rekao je Vladimir Jermakov, šef odeljenja za kontrolu naoružanja pri Ministarstvu odbrane Rusije.

Moskva je iznenađena da britanske vlasti ne dopuštaju konzularni pristup Juliji Skripalj, ćerki bivšeg špijuna Sergeja Skripalja, što je kršenje međunarodnih normi, rekao je Jermakov.

"Dva ruska državljanina su napadnuta na teritoriji Velike Britanije. Tražimo da nam daju sve informacije o ovom slučaju, koji smatramo terorističkim napadom na ruske državljane na teritoriji Britanije. Međutim, ništa ne dobijamo. Predložemo zajedničku istragu sa Britanijom kako bi se otkrilo ko stoji iza napada. Zbog toga, očekivano, tražimo pristup materijalu Skotland jarda, bez toga je nemoguće dobiti jasnu sliku o tome šta se događa", rekao je.

foto: Reuters

Britanija nije predstavila nijedan dokaz da je gas kojim je Skripalj otrovan proizveden u Rusiji. Velika Britanija je prva sintetizovala nervni agens VX 1962. godine, tvrdi ministarstvo.

"Formulu novičoka je objavio naučnik Mirzajanov koji radi za američku vladu. Mirzajanov je pod američkim uticajem mogao da napiše formulu opasne supstance kojom je navodno otrovan Skripalj", navode.

Ruski zvaničnici dalje navode da je Britanija jedna od zemalja koja od 70-ih primenjuje program razvoja novog hemijskog oružja.

Navodno, u britanskoj laboratoriji Porton daun se sprovode mnogi eksperimenti, kao i testiranje hemijskog oružja. Britanci su proizveli toksičnu supstancu, ali su patent prodali SAD, navodi se u saopštenju.

Rusija pita zašto je Britanija laboratoriji poslala 50 miliona funti i da li pokušavaju da tamo unište novičok.

Kurir.rs/Sputnjik Foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) SRBI OPET ŠVERCUJU KOKAIN NA ZAPADU! Hapšenja u Grčkoj!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track