(VIDEO) ZASTRAŠUJUĆI PRIZORI: Kontinent je već počeo da se cepa na dva dela i to mnogo brže nego što su svi mislili!
Foto: Youtube/Printscreen

TO JE TEK POČETAK

(VIDEO) ZASTRAŠUJUĆI PRIZORI: Kontinent je već počeo da se cepa na dva dela i to mnogo brže nego što su svi mislili!

Planeta -

Iako bi tek za milion godina Afrika mogla da ostane bez svog istočnog dela, zbog cepanja kontinenta, ova prirodna pojava već sada izaziva probleme.

Geološki procep na "istočnom rogu", koji će jednog dana ispuniti okean, širi se mnogo brže nego što su naučnici pretpostavljali.

Zbog toga se kenijski prometni put Mai Mahiu urušio kada se ispod njega pojavila pukotina, saopštila je Kenijska nacionalna uprava za auto-puteve.

U procep je prodrla voda, dodatno pogoršavajući situaciju stvaranjem dodatnih pukotina u zemljištu.

"Veliki rascep razdvaja Afriku na dve ploče. Ustanovili smo da se somalska ploča odvaja od ostatka kontinenta brzinom od 2,5 centimetara godišnje. Ukoliko se ovaj trend nastavi, somalska ploča nastaviće da se odvaja od nubijske ploče, što bi moglo dodatno da ugrozi postojeću infrastrukturu i bezbednost stanovništva", rekao je geolog Dejvid Adede.

Naučnici će nastaviti da rade na proučavanju ove pojave, kako bi mogli da savetuju vladu u vezi sa najbezbednijim mestima za građenje puteva i kuća.

Odvajanje somalske ploče izazvano je kretanjem dela Zemljinog omotača, koji prenosi toplotu od Zemljinog jezgra ka njenoj površini.

Kurir.rs/Independent Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track