(VIDEO) REVOLUCIJA U CRKVI ENGLESKE:  Više neće primati keš, rešili da se modernizuju
Foto: Vikipedia, Profimedia

tehnologija

(VIDEO) REVOLUCIJA U CRKVI ENGLESKE: Više neće primati keš, rešili da se modernizuju

Planeta -

U Crkvi Engleske nameravaju će početi da primaju priloge putem platnih kartica, a glavni argument za to je da će time olakšati vernicima da plaćaju obrede poput venčabnja i krštenja.

Druga faza projekta, koja je već testirana u nekim crkvama, uključuje prolazak čitača kartica ili slične tehnologije tokom sakupljanja priloga. "Stvarno se nadam da ćemo biti slobodna crkva", rekla je velečasna Margareta Kejv, koja vodi crkvu u Londonu u kojoj je ova tehnologija isprobana. "Mogućnost plaćanja karticama čini nas delom modernog društva, što je zaista važno", rekla je ona. "Stvar je u rome da budemo prijateljski nastrojeni prema svojim parohijanima."

Postoji još nekoliko logističkih problema koji treba da budu rešeni. Ona je rekla da prolazak čitača kartica u crkvi može da kod vernika pobudi jezu. "U ovoj fazi će se svi osećati pomalo čudno", rekla je ona, napominjući da pametni telefon ili tablet treba da prate čitač kartica tokom testova. Direktor za finansijske komunikacije Crkve Engleske Mark Arena rekao je da neke katedrale i crkve imaju debele kamene zidove zbog kojih je otežan prijem signala. "Moramo da pogledamo pitanja prijema i lakog rada", rekao je on. "Bilo je komplikacija povezanih s tim." Ali crkva ostaje čvrsta u svojoj nameri.

"Razgovaramo sa par kompanija o tome kako bismo mogli ovo da izvedemo", rekao je Arene, ističući da ne postoji vremenski okvir za drugu fazu plana modernizacije. Arena tvrdi da vernici još uvek mogu da plate gotovinom ili čekom. Engleska crkva dobija oko 200 miliona funti (godišnjih donacija). Ogromna većina dolazi od automatskih transfera banaka sa računa vernika, ali mala količina dolazi iz priloga u crkvama.

Kurir.rs/CNN

Foto: Vikipedija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track