(VIDEO) FEDERALNE REZERVE ŠOKIRALE  AMERIKANCE: Zbog povećanja kamatne stope skuplji krediti
Foto: Vikipedija

neočekivano

(VIDEO) FEDERALNE REZERVE ŠOKIRALE AMERIKANCE: Zbog povećanja kamatne stope skuplji krediti

Planeta -

Američke Federalne rezerve (Fed) povećale su referentnu kamatnu stopu za četvrtinu procentnog poena, na nivo između 1,5 do 1,75 procenata, signalizirajući da će ostati pri postepenom podizanju kamate i pod novim predsednikom centralne banke, Džeromom Pauleom.

U saopštenju objavljenom sinoć po završetku sednice, Fed je naveo takođe da će nastaviti da smanjuje svoj portfolio obveznica. Oba poteza pokazuju uverenost u to da je američka ekonomija i dalje snažna, gotovo devet godina posle okončanja velike recesije, navodi AP.

Za potrošace i preduzeća, odluka Feda znači da će se suočiti sa višim cenama kredita. Ovo je šesto povećanje američke referentne kamate od decembra 2015, kada je centralna banka počela da podiže stope, a prvo otkad se na čelu Feda nalazi Džerom Pauel koji je na tu poziciju došao prošlog meseca umesto Dženet Jelen.

Kreatori monetarne politike su ostali pri decembarskoj prognozi da će u 2018. godini biti tri povećanja referentne kamate, ali su povećali procenu za narednu godinu sa dva na tri povećanja ključne kamate.

AP podseća da je izveštaj o novootvorenim radnim mestima u februaru pokazao neuobičajeno robusno tržište rada, budući da su poslodavci otvorili 313.000 radnih mesta, što je najveći mesečni rast u godinu i po dana. Stopa nezaposlenosti ostala je na 17-godišnjem minimumu od 4,1 posto.

Međutim, ostali ekonomski pokazatelji su bili slabiji. Potrošnja građana, koja je primarni ekonomski motor, usporila je ove godine, što je navelo mnoge ekonomiste da smanje prognoze privrednog rasta za tromesečje januar-mart 2018. Neki sada predviđaju da će stopa rasta u posmatranom kvartalu iznositi samo 1,7 odsto na godišnjem nivou.

Ipak, za celu 2018. i dalje predviđaju ubrzanje rasta u kasnijem delu godine, čemu će delom doprineti stimulativni efekti smanjenja poreza koje je predsednik Donald Tramp progurao u Kongresu prošlog decembra, kao i prošlomesečni budžetski sporazum o povećanju državne potrošnje za 300 milijardi dolara tokom dve godine.

Ukoliko ekonomski rast ubrza i tržište rada ostane zdravo, procenjuje se da će Fed podići referentnu kamatu čak četiri puta u ovoj godini umesto tri koliko je najavio u decembru.

Neki ekonomisti smatraju da će Pauel pokušati na početku svog mandata da demonstrira koliko je ozbiljan u nameri da održi inflaciju pod kontrolom, što i jeste glavna odgovornost za bilo kog šefa Feda, navodi AP.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Vikipedija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja