ŠTA AKO UMRE ABAS? Palestinski lider bolestan, a rat njegovih naslednika mogao bi da bude brutalan!
Foto: Reuters

HAOS U NAJAVI

ŠTA AKO UMRE ABAS? Palestinski lider bolestan, a rat njegovih naslednika mogao bi da bude brutalan!

Planeta -

Predsednik palestinske uprave Mahmud Abas izazvao je novu zabrinutost zbog svog zdravstvenog stanja, koja bi mogla da donese potencijalni haos i čak i "krvavu bitku" za njegovog naslednika.

Palestinski zvaničnici i lekarski izvori, koji nisu želeli da budu imenovani, tvrde da se kardiolozi nalaze u Abasovoj predsedničkoj palati nakon što je bio u bolnici u SAD gde je primljen pošto je osetio slabost prilikom obraćanja pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija 20. februara.

Tada je otkazao posetu Venecueli i vratio se na Zapadnu obalu.

Abas je dugogodišnji pušač sa dugogodišnjim srčanim problemima, a imao je i rak prostate.

On naredne sedmice puni 83 godine i tvrdi da je dobro, a tema o njegovom nasledniku je tabu od kada je on pre 14 godina preuzeo dužnost od Jasera Arafata.

Prema rečima palestinskog zvaničnika i dva lekarska izvora, koji su insistirali da budu neimenovani, pored kardiologa i lekar opšte prakse regularno prati Abasovo stanje.

Njegovi savetnici kažu da se žali na jak bol u stomaku i da je rekao svom ososblju da je to rezultat stresa i ljutnje, koju su mu lekari preporučili da izbegava.

Abas je obećao Palestincima nezavisnost pre 14 godina, posle nekoliko rundi neuspešnih pregovora i odnosa sa SAD, koji su na niskom nivou jer je američki predsednik Donlad Tramp priznao Jerusalim za prestonicu Izraela.

Njegova frustracija je, navodi AP, proključala u ponedeljak kada je američkog ambasadora u Izraelu Dejvida Fridmana nazvao "pasjim sinom" jer je podržao izraleska naselja na Zapadnoj obali.

Prema ovonedeljnom istraživanju javnog mnjenja, 68 odsto Palestinaca želi da Abas podnese ostavku, dok je samo 33 odsto njih zadovoljno onim što je postigao.

Među potencijalanim naslednicima pominju se Džibril Radžoub, bivši šef bezbednosti i Mahmud Alul, dugogodišnji član Fataha, obojica članovi Centralnog komiteta.

Abasov sadašnji šef bezbednosti Madžed Faradž je još jedan kandidat koji ima dobre kontakte i sa Izraelom i sa SAD.

Marvan Barguti, bivši palestinski lider koji izdržava više kazni zatvora u Izraelu ima, takođe, šanse, ali činjneica da je u zatvoru predstalja prepreku za njega.

Tu je i Mohamed Dalan, bivši Abasov rival, koji živi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali nema podršku na lokalu.

Abas za sada odbija da imenuje svog naslednika što bi moglo da izazove ogorčenu borbu među potencijalnim kandidatima.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) SRPSKI DRŽAVNI VRH U SMRTNOJ OPASNOSTI! Vučićev avion može da se sruši!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track