Najnovije vesti

(VIDEO) HAOS NA ULICAMA PARIZA: Žestoki sukobi policije sa demonstrantima, štrajk širom zemlje
Foto: YT Printscreen

Bore se za garantovana prava

(VIDEO) HAOS NA ULICAMA PARIZA: Žestoki sukobi policije sa demonstrantima, štrajk širom zemlje

Planeta

Policija se danas sukobila se sa mladim demonstrantima, koji su marširali Parizom, na uličnim protestima koji se održavaju širom Francuske.

Više desetina uličnih protesta širom zemlje, organizovali su sindikati, a štrajkovi su značajno poremetili železnički i vazdušni saobraćaj, rad škola i drugih javnih službi u Franscuskoj.

Državni službenici traže veće plate i protestuju protiv planiranog gubitka 120.000 radnih mesta do 2022. godine, prenosi AP.

Zaposleni u železnici zabrinuti su zbog planova vlade da ukine garancije za doživotan posao, automatsko godišnje povećanje plata i rani odlazak u penziju, navodi Rojters.

Generalni sekretar Francuske demokratske konfederacije rada (CFDT) Loren Berger rekao je za RTL radio da štrajkovi predstavljaju upozorenje za vladu predsednika Emanuela Makrona.

Zaposleni u nacionalnoj železničkoj kompaniji Nacionalno društvo francuskih železnica (SNCF) odbacuju plan vlade, koji ima za cilj prilagođavanje kompanije pre nego što otvori usluge za konkurenciju.

Kako se u saopštenju nacionalne francuske avio-kompanije Er Frans navodi, francusko civilno vazduhoplovstvo je preporučilo svim avio-kompanijama da smanje broj planiranih letova sa francuskih aerodroma.

Ta kompanija je, navodi se u saopštenju, smanjila broj planiranih letova za danas tako što će svi letove na dužim relacijama biti realizovani,dok će letovi srednje dužine biti smanjeni na 75 odsto sa aerodroma Šarl de Gol i na 60 odsto za kratkolinijske letove sa aerodroma Paris-Orli i drugih francuskih aerodroma.

SNCF navodi da saobraćaja 40 odsto brzih vozova i polovina regionalnih vozova. Metro u Parizu radi normalno.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: YT Printscreen

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...