Najnovije vesti

(VIDEO) HAOS NA ULICAMA PARIZA: Žestoki sukobi policije sa demonstrantima, štrajk širom zemlje
Foto: YT Printscreen

Bore se za garantovana prava

(VIDEO) HAOS NA ULICAMA PARIZA: Žestoki sukobi policije sa demonstrantima, štrajk širom zemlje

Planeta
14:05h

Policija se danas sukobila se sa mladim demonstrantima, koji su marširali Parizom, na uličnim protestima koji se održavaju širom Francuske.

Više desetina uličnih protesta širom zemlje, organizovali su sindikati, a štrajkovi su značajno poremetili železnički i vazdušni saobraćaj, rad škola i drugih javnih službi u Franscuskoj.

Državni službenici traže veće plate i protestuju protiv planiranog gubitka 120.000 radnih mesta do 2022. godine, prenosi AP.

Zaposleni u železnici zabrinuti su zbog planova vlade da ukine garancije za doživotan posao, automatsko godišnje povećanje plata i rani odlazak u penziju, navodi Rojters.

Generalni sekretar Francuske demokratske konfederacije rada (CFDT) Loren Berger rekao je za RTL radio da štrajkovi predstavljaju upozorenje za vladu predsednika Emanuela Makrona.

Zaposleni u nacionalnoj železničkoj kompaniji Nacionalno društvo francuskih železnica (SNCF) odbacuju plan vlade, koji ima za cilj prilagođavanje kompanije pre nego što otvori usluge za konkurenciju.

Kako se u saopštenju nacionalne francuske avio-kompanije Er Frans navodi, francusko civilno vazduhoplovstvo je preporučilo svim avio-kompanijama da smanje broj planiranih letova sa francuskih aerodroma.

Ta kompanija je, navodi se u saopštenju, smanjila broj planiranih letova za danas tako što će svi letove na dužim relacijama biti realizovani,dok će letovi srednje dužine biti smanjeni na 75 odsto sa aerodroma Šarl de Gol i na 60 odsto za kratkolinijske letove sa aerodroma Paris-Orli i drugih francuskih aerodroma.

SNCF navodi da saobraćaja 40 odsto brzih vozova i polovina regionalnih vozova. Metro u Parizu radi normalno.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: YT Printscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...