ZAVRŠENA ISTRAGA O RUSKOM MEŠANJU U IZBORE SAD: Nisu pronađeni nikakvi dokazi o tome, a evo šta piše u izveštaju
Foto: Profimedia

DEMOKRATE NEGODUJU

ZAVRŠENA ISTRAGA O RUSKOM MEŠANJU U IZBORE SAD: Nisu pronađeni nikakvi dokazi o tome, a evo šta piše u izveštaju

Planeta -

Komitet za obaveštajne poslove SAD izglasao je okončanje istrage o ruskom mešanju u američke predsedničke izbore 2016. godine.

Komitet nije pronašao nikakve dokaze da su saradnici Donalda Trampa bili u dosluhu sa Rusijom.

Komitet je glasao i da se objavi izveštaj iza koga stoje Republikanci. Demokratska partija je najavila da će podneti sopstveni izveštaj.

"Republikanska većina nije zainteresovana da sprovede dalju istragu čak iako su sve greške na koje smo naišli u dosadašnjoj istrazi postale krajnje očigledne", rekao je demokrata Adam Šif.

Izveštaj će biti poslat obaveštajnim agencijama kako bi se strogo poverljiv materijal redigovao, ali se očekuje da će biti pušten u javnost u narednih nekoliko nedelja.

Izveštaj predlaže da se uvedu obavezna poligrafska testiranja zvaničnika koji imaju pristup poverljivim informacijama. Smatra se da će administracija moći tako da se obračuna sa curenjem informacija.

Takođe, nekadašnji šef američkih obaveštajaca Džejms Klaper je optužen za davanje "nedoslednih svedočenja" kada je reč o njegovim kontaktima sa medijima.

Republikanska stranka je tokom istrage navela i ispitala sve sporne sastanke između američkih i ruskih zvaničnika, počevši od Donalda Tampa mlađeg koji se sastajao sa jednim ruskim vladinim funkcionerom.

Komitet je pomenuo i Kartera Pejdža, Trampovog savetnika, koji je dao nepotpune informacije o svom putu u Moskvu 2016. godine. Međutim, i u tom i u nekoliko drugih slučajeva, istražitelji nisu mogli da utvrde da je postojala aktivna saradnja između Rusije i Trampove kampanje.

Kurir.rs/Politico Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) SRPSKI DRŽAVNI VRH U SMRTNOJ OPASNOSTI! Vučićev avion može da se sruši!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track