PROGON SE NASTAVLJA: I Letonija proteruje ruske diplomate
Foto: Profimedia

Solidarnost sa VB

PROGON SE NASTAVLJA: I Letonija proteruje ruske diplomate

Planeta -

Letonija će proterati "jednog ili više" ruskih diplomata umešanih u špijunske aktivnosti, kao reakciju na trovanje nekadašnjeg dvostrukog agenta u Velikoj Britaniji, saopštilo je danas letonsko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Jedan ili više Rusa umešanih u špijunske aktivnosti koji u Letoniji borave s diplomatskim pasošima, biće proterani iz naše zemlje. Njihov tačan broj je trenutno predmet razgovora s našim evropskim partnerima i biće objavljen u ponedeljak", izjavio je portparol ministarstva Gints Jegermanis.

Letonija je prva zemlja EU posle Velike Britanije koja je najavila proterivanje diplomata, dok je više drugih članica danas saopštilo d abi moglo preduzeti takve mere nakon trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke.

"Iz solidarnosti s Velikom Britanijom i drugim članicama EU, Letonija trenutno razgovara s njima da bi se koordinisao prikladan odgovor na ruske aktivnosti u kontekstu hemijskog napada na Sergeja Skripalja u Solsberiju", rekao je portparol. Ne zna se koliko bi zemalja moglo da se pridruži akciji solidarnosti s Londonom.

Letonske službe bezbednosti često navode da su aktivnosti ruskih obaveštajnh i bezbednosnih službi najveća pretnja po Letoniju, prenela je agencija BNS.

Šef letonskog Biroa za zaštitu Ustava Janis Miztis je 8. marta rekao da je njegova služba proterala više osoba, najvećim delom u Rusiju, bez obaveštavanja javnosti.

Kurir.rs/Beta-AFP

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) U ovom srpskom gradu je eskaliralo vršnjačko nasilje. Čak 956 slučajeva nasilja za jedno plugodište!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track