Najnovije vesti

(VIDEO) PROGOVORIO NAUČNIK KOJI JE RAZVIO NOVIČOK: Otkrio mnoge do sada nepoznate detalje! Evo zašto ruski špijun Skripalj neće preživeti
Foto: Reuters/Printscreen

STRAŠNI EKSPERIMENTI

(VIDEO) PROGOVORIO NAUČNIK KOJI JE RAZVIO NOVIČOK: Otkrio mnoge do sada nepoznate detalje! Evo zašto ruski špijun Skripalj neće preživeti

Planeta

Vladimir Ugljev, jedan od naučnika koji je učestvovao u razvijanju nervnog gasa novičoka kojim je nedavno otrovan bivši ruski špijun Sergej Skripalj, progovorio je o svom radu 90-ih godina prošlog veka.

Ruski zvaničnici su saopštili da u toj zemlji nije bilo proizvodnje novičoka, ali Ugljev objašnjava o čemu se zaista radi.

"Za početak, neću koristiti naziv novičok kojim se označavaju 4 supstance na kojima sam radio nekoliko godina. 3 supstance su bile deo programa "Folijant" koje je vodio naučnik Pjotr Kirpičev. On je 1972. godine razvio novu klasu organofosfornog agensa "A-1972", a ja sam razvio "B-1976" i "C-1976", a četvrta supstanca "D-1980" je razvijena ranih osamedesetih. Sve one se sada označavaju kao novičok. Sve mogu da paralizuju nerve, ali se razlikuju u drugim stvarima. Ono što mogu sa sigurnošću da kažem jeste da koliko god da je supstanci posle napravljeno, nijedna nije prevazišla njihovu toksičnost. Jedna od ovih supstanci je korišćena 1995. godine kada je otrovan bankar Ivan Kivelidi. Vatom, natopljenom agensom, premazan je mikrofon u njegovom telefonu", započeo je svoju priču naučnik koji i dalje živi u Rusiji.

Ugljev dalje objašnjava da je tadašnje Ministarstvo odbrane dalo nalog za program "Folijant" Male doze agensa čuvali su Kirpičev i Ugljev u metalnoj zapečaćenoj kutiji. Velike doze su čuvane u posebnom skladištu.

"Ne znam šta se posle dešavalo sa dozama van skladišta", rekao je.

Na pitanje da li je moguće da novičok bude pomešan sa nervnim agensom VX, koji je razvijen u Velikoj Britaniji 152. godine, Ugljev odgovara da je to prilično nemoguće.

Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija su i dalje u komi, a nedavno su lekari saopštili da iako su fizički stabilno, ne zna se koliko će im mentalni kapaciteti biti ugroženi.

"Ukoliko su njih dvoje bili izloženi smrtonosnim dozama "B-1976, "C-1976" ili "D-1980", zadesiće ih ista sudbina kao i prethodne žrtve. Ne postoji protivotrov za ove agense. Sa sigurnošću od 100 odsto mogu da kažem da ukoliko ih skinu sa aparata za održavanje života, oni će umreti, iako su sada 'tehnički živi. Ja sam bio tri puta izložen otrovu, tada počinjete neverovatno da se tresete od straha. I dan-danas mi se nekad znoju ruke", rekao je naučnik.

Sergej Skripalj
Sergej Skripaljfoto: Reuters

On napominje da je moguće da se iz malog uzorka agensa iz krvi, ukoliko je moguće, utvrdi gde je proizvedena specifična doza i ko ju je proizveo.

Ugljev kaže da samo nekolicina ljudi u Rusiji zna formulu za ove agense.

"Međutim, Britanci su, kao i Nemci, odlični hemičari koji bi mogli da rade isto što se u Rusiji smatra strogo poverljivim projektima. Na kraju krajeva, ta tajna je već 1993. godine bila stara 20 godina. Tako da ovo pitanje treba postaviti: Da li je moguće čuvati takve informacije bez curenja i odavanja", kazao je.

Julija Skripalj
Julija Skripaljfoto: AP

Ugljev je rekao da nikada nije i neće otkriti formulu ovih supstanci. Inače, ruski zvaničnici su pre dva dana saopštili da je formulu novičoka objavio naučnik Vil Mirzajanov koji radi za američku vladu. "Mirzajanov je pod američkim uticajem mogao da napiše formulu opasne supstance kojom je navodno otrovan Skripalj", naveli su.

Mirzajanov je u članku objavljenom 1995. napisao da veruje da prvi “Novičok” (poznat kao Novičok 5) ima pet do osam puta veću snagu od gasa VX, smrtonosnog agensa korišćenog pri atentatu na Kim Džong-nama, polubrata lidera Severne Koreje Kim džong-una.

foto: AP

Ugljev je za američke medije 1998. rekao da je jedna od prednosti jednog od prethodnika “Novičoka”, imenovanog A232, to što je mogao biti zamrznut. Mirzajanov je naveo da se agensi “Novičok” mogu praviti i od osnovnih materijala za poljoprivredno đubrenje terena, pa ih je tako lakše sakriti od inspektora.

Stručnjaci navode da otrovi novičok deluju kao i drugi nervni agensi: napadaju nervni sistem žrtve koja gubi kontrolu nad telesnim funkcijama i tako dovode do prestanka rada srca i respiratornog sistema.

Iako ruske vlasti nikad nisu priznale postojanje agensa novičok, one su nepovratno potvrdile njihovo postojanje kad su optužile Mirzajanova za objavu državnih tajni 1993. godine. Pod međunarodnim pritiskom optužbe su odbačene, a Mirzajanov se preselio u SAD. 

"Naravno da se nervni agens pravio u Rusiji, pa ja sam radio na tom projektu", rekao je Ugljev.

Kurir.rs/The Bell Foto: Youtube/Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) U ovom srpskom gradu je eskaliralo vršnjačko nasilje. Čak 956 slučajeva nasilja za jedno plugodište!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...