(VIDEO) ARHEOLOZI ZARONILI U DREVNE PEĆINE: Naišli su i na zaboravljeno blago, pogledajte kako je izgledala ova avantura!
Foto: Reuters/AP

FENOMENALNO

(VIDEO) ARHEOLOZI ZARONILI U DREVNE PEĆINE: Naišli su i na zaboravljeno blago, pogledajte kako je izgledala ova avantura!

Planeta -

Grupa ronilaca je otkrila dve povezane podvodne pećine u istočnom Meksiku za koje se veruje da čine najveći sistem poplavljenih pećina na svetu.

1 / 6 Foto: AP

Arheolozi su potom pokazali šta su sve pronašli tokom podvodnih istraživanja.

Verovali ili ne, pronađeni su i drevni fosili slona i lenjivca kao i nekadašnje svetilište Maja.

Veruje se da su životinje u očaju zašle u pećine u potrazi za vodom tokom velike suše, a mnoge od njih su ostale zarobljene.

"Malo je verovatno da u svetu postoji još neko mesto sa ovakvim karakteristikama. Unutra postoji značajan broj arheoloških artefakata, a stepen očuvanosti je impresivan", rekao je Giljermo de Anda, podvodni arheolog.

foto: AP

Mreže podvodnih pećina, poznatije kao "Sak aktun" i "Dos ohos" dužine 350 kilometara su pronađene početkom godine. Stručnjaci se nadaju da će moći da sklope potpunu sliku o tome kako su pećine nekada izgledale, a veruje se da datiraju iz doba pleistocena, pre 2,5 miliona godina.

Poluostrvo Jukatan obiluje mnogim nalazištima iz doba drevnih Maja.

"Ovo sjajno otkriće nam omogućava i da detaljnije proučimo rituale, svetilišta, a na kraju i velika pretkolonijalna naselja čiji se ostaci tamo nalaze ", rekao je Giljermo de Anda.

Kurir.rs Foto: AP/Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track